Översikt


Hittar du inte vad du letar efter? Klicka här för att söka.
Annons
Annons

SD-ledamöter vill se utvidgad nödvärnsrätt – ”fullkomligt orimligt”

Nyheter
Publicerad: 2020-09-14 13:12
Foto: Anders Wiklund/TT

Fallet där en 44-årig man dömdes till fängelse för att ha skjutit ihjäl en inkräktare visar att nödvärnsrätten måste utvidgas.
Det anser två Sverigedemokratiska riksdagsledamöter som kräver att regeringen tillsätter en utredning i en färsk riksdagsmotion.

Det är mot bakgrund av ett uppmärksammat nödvärnsfall, som Dagens Juridik tidigare rapporterat om, som de båda Sverigedemokratiska riksdagsledamöterna Markus Wiechel och Alexander Christiansson vill se en utvidgning i nödvärnsrätten.

Trots att både tings- och hovrätten konstaterat att den 44-årige mannen haft en omfattande nödvärnsrätt dömdes han till 18 månaders fängelse för grovt vållande till annans död när han, oavsiktligt, sköt ihjäl en inkräktare med sin älgstudsare.

”Fullkomligt orimligt” – kräver utredning

Wiechel och Christiansson skriver nu i sin motion att det ”inte kan anses vara rimligt att laglydiga människor ska behöva utstå vad som helst” samt att det faktum att två domstolar fattat detta beslut ”är fullkomligt orimligt”.

Enligt riksdagsledamöterna tydliggör domarna att ”det krävs en lagändring då tröskeln för vad som får anses vara godtagbart i ett pressat läge måste sättas betydligt högre än vad som är fallet i dag där det klart och tydligt finns en alltför snäv syn på nödvärnsrätten och nödvärnsexcess”.
Man vill därför utreda detta ”i syfte att återkomma med ett förslag för att lagen blir betydligt mer tillåtande för såväl nödvärn som nödvärnsexcess”.


Dela sidan:
Skriv ut:

Kommentarer
Håll dig till ämnet i artikeln du kommenterar och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och för berörda personer i artikeln. Inlägg som vi bedömer som olämpliga kommer tas bort.