Översikt


Hittar du inte vad du letar efter? Klicka här för att söka.
Annons
Annons

”Sätt 18-årsgräns på sociala medier – unga förstår inte den rättsliga innebörden av att agera på nätet”

Debatt
Publicerad: 2013-10-10 12:01
Linda Bohlin – jurist och ansvarig affärsutvecklare på Juristpunkten

DEBATT – av Linda Bohlin, jur.kand och ansvarig affärsutvecklare på Juristpunkten

 

I juni dömdes två flickor, 15 och 16 år, i det så kallade ”Instagram-målet” efter att ha hängt ut ett stort antal unga flickor och pojkar i Göteborg som ”orrar” (slang för slampor) med bild och namn på det sociala nätverket Instagram. 

Under rättegången framkom det att flickorna visserligen hade varit medvetna om de handlingar som de hade genomfört, däremot förblev det oklart om de hade varit medvetna om de konsekvenser som handlingarna kunde leda till.

I tingsrätten dömdes de för grovt förtal till ungdomsvård respektive ungdomstjänst och dömdes även att solidariskt betala sammanlagt 570 000 kronor i skadestånd till 38 målsägande. 

Nu i slutet av september meddelade polisen i Göteborg att det åter figurerar ett liknande konto på Instagram. Den 18 september hade det nya kontot varit aktivt i ungefär tre dygn och hade fler än 2 000 följare.

Varje kväll uppdaterades sidan med nya namn och bilder – sedan bytte kontot namn för att undvikas att kunna följas av utomstående aktörer. Det handlade här om nakenbilder på unga personer med kränkande kommentarer som följd.

Tankarna går onekligen till Kumla och den 45 årige man från Göteborg som i dagarna åtalats för ett flertal sexualbrott mot barn och unga på internet. Mest uppmärksammat är händelsen med den 13-åriga flickan från Kumla som tog livet av sig efter att ha utpressats att posera framför en webbkamera och sedan blivit tvingad att fortsätta för att inte 45-åringen skulle läcka bilderna på nätet.

Till slut orkade hon helt enkelt inte längre. Totalt tror åklagaren att det handlar om mer än 25 liknande händelser.

Unga människor förstår inte helt vad det innebär att agera på internet. De förstår inte att internet är precis som den fysiska världen där samma lagar och regler gäller. Det är få som skulle ha modet att våga ha en klubb på skolan och samla in bilder och hänga upp i korridorerna med kommentarplats för andra att skriva kränkande kommentarer.

I lagens mening är det dock ingen skillnad på handlingar på internet eller IRL (internetslang för ”In Real life”). Ett förtal är ett förtal i brottsbalkens mening.

Vad gick igenom den 13 åriga flickans huvud första gången hon poserade i sin webbkamera? När jag var runt 13-14 år och spelade spel på nätet fick jag kontakt med en man från England som först var jättetrevlig men som sedan började anspela grovt på sex och betedde sig mycket olämpligt. Men av någon anledning vågade jag inte sluta prata med honom, blockera honom eller prata med någon vuxen. Var det samma tankar som gick igenom den 13 åriga flickans huvud?

Idag har vi åldersgräns på alkohol och tobak, vi har åldersgräns på bio, vissa typer av sporter, för att få köpa vissa dataspel eller filmer eller att åka på vissa typer av resor. Alla dessa åldersgränser är satta efter att staten har ansett att det av olika skäl inte är lämpligt för personer under den åldern att köpa eller bruka den här typen av produkter.

På nätet har vissa typer av speltjänster, facebook, dejtingsiter m.m. en åldersgräns för att förhindra att unga som inte förstår den rättsliga gången ska förhindras från att utnyttjas eller skada andra med sitt oförstånd.

Vi vuxna har ett ansvar gentemot de unga att förhindra att saker som ”Instagram-målet” och händelsen med 13-åringen i Kumla och de 24 andra barnen inte upprepas. Information och åtgärder.

Börja informera om allvaret med sociala medier redan i grundskolan, se till att föräldrar och skola samverkar och att det finns ett åtgärdsprogram i likhet med Friends mot mobbning. Det krävs ingen utbildning för detta, bara sunt förnuft.

Sedan är det även upp till våra folkvalda att förstå allvaret i denna situation som inte bara skadat barn för livet utan även tagit livet av en 13-årig flicka.

Sätt åldersgränser på sociala medier, sätt hårt mot hårt och se till att ansvariga för sociala medier har kontroll på användarna och har kontroller för registrering med fullständiga personnummer som enkelt går att spåra.

Låt våra unga förstå att en handling på internet är direkt att likställa med en handling i verkliga livet. Låt inte en ung flicka ha dött förgäves!

Stefan Wahlberg
stefan.wahlberg@blendow.se

Dela sidan:
Skriv ut: