Översikt


Hittar du inte vad du letar efter? Klicka här för att söka.
Annons
Annons

SAS vd och koncernchef avgår – blir vd och koncernchef för SKF

Nyheter
Publicerad: 2021-01-12 06:41
SAS vd och koncernchef Rickard Gustafson blir ny vd och koncernchef för SKF.

SAS vd och koncernchef Rickard Gustafson lämnar SAS efter tio år. Han lämnar företaget senast den första juli 2021. Rickard Gustafson blir istället vd och koncernchef för SKF.

.Efter ett tufft år för flygbolaget på grund av pandemin har SAS vd och koncernchef Rickard Gustafson meddelat bolaget att han ska gå vidare.

– Jag är både besviken och ledsen över att Rickard väljer att gå vidare från sin viktiga roll i SAS. Samtidigt vill jag tacka Rickard för hans fantastiska jobb under de tio år han verkat som VD och koncernchef. Under Rickards ledning har SAS gjort en anmärkningsvärd vändning, från förlust till flera år av lönsamt resultat. Nyligen har han med säkra händer lett företaget genom den första delen av den tuffaste krisen i företagets 75-åriga historia, pandemin, säger ordförande Carsten Dilling i en kommentar.

”Utmärkt ledarskap”

Vidare skriver SAS att Rickard Gustafson framförallt kommer att bli ”ihågkommen för sitt utmärkta ledarskap i SAS hållbarhetssatsning, vilken var startpunkten för en ny hållbarhetsera inom hela flygindustrin”.

VD och koncernchef Rickard Gustafson kommenterar:

– Efter tio intensiva och stimulerande år i SAS är det under första halvåret 2021 dags att lämna stafettpinnen vidare, i och med att jag har erbjudits en tjänst i en av Sveriges ledande industrikoncerner.

– SAS har en stark ställning på den skandinaviska marknaden och är väl positionerat för att leda utvecklingen mot ett mer hållbart flygresande så snart pandemin har bekämpats. Jag vill uttrycka mitt varma tack till alla uppskattade kollegor, kunder och andra intressenter i SAS för deras engagemang, lojalitet och stöd som alltid uppvisas, både i med- och motgång. SAS är ett fantastiskt företag med ett unikt medarbetarengagemang vilket har säkerställt att SAS fortsätter att vara en viktig och integrerad del av den skandinaviska infrastrukturen.

SAS i fortsatt kritisk position

Vidare uppger ordförande Carsten Dilling att SAS fortfarande är i en kritisk – men stabil position och att styrelsen har omedelbart påbörjat processen att utse en ny VD och koncernchef för SAS.

Några minuter efter SAS meddelande kom beskedet vilken industrikoncern som lyckats rekrytera Rickard Gustafson.

”SKFs styrelse har utsett Rickard Gustafson till ny VD och koncernchef. Rickard Gustafson kommer att efterträda Alrik Danielson under första halvåret 2021”, framgår det av ett pressmeddelande.

Tidigare erfarenhet

Innan Rickard Gustafson kom till SAS för tio år sedan var han VD för försäkringsbolaget Codan / Trygg Hansa och han har haft flera befattningar inom General Electric.

– Efter en grundlig och robust sökprocess är vi mycket nöjda att kunna välkomna Rickard Gustafson till SKF. Rickard Gustafsons starka och moderna ledarskap, breda internationella erfarenhet och energi gör honom till rätt person att leda det fortsatta genomförandet av SKFs strategi och ta SKF till nästa nivå av lönsam tillväxt och utveckling, säger Hans Stråberg, styrelseordförande i AB SKF.

Rickard Gustafson kommenterar det nya uppdraget:

– Jag är glad och tacksam för möjligheten att leda SKF, ett mycket respekterat företag inom sin bransch. SKF har en tydligt definierad strategisk inriktning och jag ser fram emot att engagera mig i organisationen och ytterligare påskynda den pågående omvandlingen till en ännu mer kundfokuserad, innovativ, effektiv och hållbar verksamhet.


Dela sidan:
Skriv ut: