Översikt


Hittar du inte vad du letar efter? Klicka här för att söka.
Annons
Annons

SAS överens med ytterligare en leasegivare

Nyheter
Publicerad: 2022-11-16 07:38

SAS har nått en överenskommelse med ytterligare en leasegivare. Detta betyder att flygbolaget har nått avtal med totalt 13 leasegivare, som står för sammanlagt 46 flygplan, som en del av chapter 11-processen.

SAS offentliggör att bolaget nått en överenskommelse med ytterligare en leasegivare, som står för tre flygplan, om att ändra villkoren i befintliga leasingavtal för flygplan och utrustning. SAS har nu nått avtal med totalt 13 leasegivare, som står för sammanlagt 46 flygplan, som en del av chapter 11-processen.

”Detta utgör ytterligare ett viktigt steg i arbetet med att konfigurera om flygplansflottan och att uppnå de 7,5 miljarder kronor i årliga kostnadsbesparingar som är en del av SAS Forward-planen. De nya ändrade leasingavtalen kräver godkännande från den amerikanska konkursdomstolen för New Yorks södra distrikt i USA och att rekonstruktionsplanen i chapter 11-processen träder i kraft”, skriver bolaget i pressmeddelandet.

83 flygplan

SAS hade sammanlagt 83 flygplan som var finansierade genom operationell leasing, lånefinansiering eller andra liknade finansieringsupplägg, vid tidpunkten då SAS inledde chapter 11-förfarandet den 5 juli 2022. 

SAS uppger att genom de ändrade leasingavtalen gör SAS framsteg för att uppnå de planerade årliga kostnadsbesparingarna om åtminstone 850 miljoner till 1 miljarder kronor i minskade kostnader för flygplansleasing och minskade kapitalkostnader.

Kostnadsbesparingar

”Detta utgör en viktig del i att uppnå de årliga kostnadsbesparingarna om 7,5 miljarder kronor till räkenskapsåret 2025/2026 som en del av SAS Forward-planen. Bolaget avser att fortsätta förhandlingarna med vissa andra av sina leasegivare för att åstadkomma ytterligare ändringar i befintliga leasingavtal”, skriver SAS.

– Vi fortsätter att göra framsteg i vår chapter 11-process, och är glada att meddela att vi har nått en överenskommelse om ändrade leasingavtal med ytterligare en leasegivare. Vi är tacksamma för det konstruktiva samarbete som vi har haft med våra leasegivare. Vi fortsätter vårt arbete med att vidta nödvändiga åtgärder och att förändra befintliga leasingavtal, för att göra framsteg i vår transformationsresa och att nå våra mål i SAS Forward-planen, säger Anko van der Werff, VD och koncernchef för SAS. 

Weil, Gotshal & Manges LLP är global juridisk rådgivare, Norton Rose Fulbright är särskild rådgivare inom flygplansfinansiering och Mannheimer Swartling Advokatbyrå AB är svensk juridisk rådgivare till SAS. Seabury Securities LLC och Skandinaviska Enskilda Banken AB är investment bankers. Seabury är även rekonstruktionsrådgivare.FTI Consulting är finansiell rådgivare.


Dela sidan:
Skriv ut: