Översikt


Hittar du inte vad du letar efter? Klicka här för att söka.
Annons
Annons

SAS når viktigt mål – överens med ytterligare två leasegivare

Nyheter
Publicerad: 2023-01-13 08:31
SAS VD Anko van der Werff i Näringslivets hus. Foto: Maja Suslin / TT

SAS är överens med ytterligare två leasegivare och har därmed slutfört förhandlingarna med leasegivare för flygplan. Nu förväntas SAS uppnå målsättningen om årliga kostnadsbesparingar om åtminstone 1 miljard kronor i minskade utgifter för flygplansleasing.

SAS offentliggör att bolaget nått överenskommelser med ytterligare två leasegivare,  – Air Lease Corporation och Jackson Square Aviation – som står för sammanlagt 13 flygplan, om att ändra villkoren i befintliga leasingavtal för flygplan och utrustning. Med dessa överenskommelser har SAS nu slutfört förhandlingarna med leasegivare inom ramen för Bolagets chapter 11-process. 

SAS har nått avtal med totalt 15 leasegivare, som står för sammanlagt 59 flygplan. Genom de ändrade leasingavtalen förväntas SAS uppnå målsättningen om årliga kostnadsbesparingar om åtminstone 1 miljard kronor i minskade utgifter för flygplansleasing och årliga kassaflödespåverkande poster relaterade till flygplansfinansiering. 

En del av kostnadsbesparingarna

”Detta utgör en viktig del i att uppnå de årliga kostnadsbesparingarna om 7,5 miljarder kronor till räkenskapsåret 2025/2026, som en del av SAS Forward-planen. De nya ändrade leasingavtalen kräver godkännande från den amerikanska konkursdomstolen för New Yorks södra distrikt i USA och att rekonstruktionsplanen i chapter 11-processen godkänns och träder i kraft”, skriver SAS i pressmeddelandet.

Anko van der Werff, VD och koncernchef för SAS, säger:

– Vi är glada att meddela att vi har tagit ett viktigt steg i vår chapter 11-process och slutfört förhandlingarna med leasegivare för flygplan. Genom dessa överenskommelser förväntar vi oss att uppnå vår målsättning om kostnadsbesparingar relaterade till flygplansleasing och flygplansfinansiering, vilket utgör ett viktigt framsteg i att nå våra övergripande mål i SAS Forward-planen. Vi är tacksamma för det konstruktiva samarbete som vi har haft med våra leasegivare. Vi fortsätter att göra framsteg i vår transformationsresa mot att bli ett mer konkurrenskraftigt flygbolag.”

Totalt 134 flygplan

SAS uppger att vid tidpunkten för detta offentliggörande förväntar sig SAS att flottan inom kort kommer att bestå av 134 flygplan, varav 35 är kontrakterade genom tredjepartsleverantörer, 22 är ägda av SAS och 77 är föremål för olika typer av finansieringsupplägg. Den omkonfigurerade flottan inkluderar 59 flygplan som varit föremål för rekonstruktion och 18 flygplan med leasingvillkor som har bedömts ligga på eller bättre än marknadsmässiga nivåer.

Weil, Gotshal & Manges LLP är global juridisk rådgivare, Norton Rose Fulbright är särskild rådgivare inom flygplansfinansiering och Mannheimer Swartling Advokatbyrå AB är svensk juridisk rådgivare till SAS. Seabury Securities LLC och Skandinaviska Enskilda Banken AB är investment bankers. Seabury är även rekonstruktionsrådgivare. FTI Consulting är finansiell rådgivare.


Dela sidan:
Skriv ut: