Översikt


Hittar du inte vad du letar efter? Klicka här för att söka.
Annons
Annons

SAS faller på eget grepp – nekas strejkersättning efter att ha överstigit lönemärket i förhandlingarna

Arbetsrätt
Publicerad: 2019-05-21 13:48
Foto: Johan Nilsson/TT

Det blir ingen konfliktersättning för SAS efter den uppmärksammade pilotstrejken, det uppger bolaget i ett pressmeddelande. Orsaken är att flygbolaget överskred det så kallade lönemärket under slutförhandlingarna med piloterna. 

 

– SAS respekterar men beklagar beslutet, säger flygbolaget i ett pressmeddelande. 

Det var tidigare under dagen som arbetsgivarorganisationen Svenskt Näringsliv beslutade att inte bevilja SAS någon konfliktersättning efter pilotstrejken. 

Finns ännu inget märke
Av pressmeddelandet från SAS framgår att Svenskt Näringsliv motiverat beslutet med att ”SAS genom att teckna ett treårsavtal inte uppfyller kraven för konfliktersättning eftersom märket för åren 2020–2021 ännu inte är satt”. 

Lönemärket, som övriga parter på arbetsmarknaden enats om, ligger på 2,3 procent för 2019, men enligt SAS avtal med piloterna blev deras löneökning 3,5 procent för samma år. 

Svenskt Näringsliv vill inte kommentera beslutet, men hänvisar till att någon förhandling mellan arbetsgivarorganisationen om ett eventuellt konfliktstöd, och vilka summor det skulle handla om, aldrig förts parterna emellan. 

– Det finns ingen sådan uträkning, någon sådan process har aldrig påbörjats, säger Svenskt Näringslivs presschef Peter Isling till TT. 

Handlar om hundratals miljoner
Analytiker som räknat på kostnaderna för den veckolånga pilotstrejken hävdar dock att den sannolikt kostat den svenska delen av SAS verksamhet cirka 250 miljoner kronor. 

SAS har ännu inte kommunicerat huruvida man erkänner att man brutit mot märket eller ej. 


Dela sidan:
Skriv ut:


William Eriksson
william.eriksson@blendow.se