Översikt


Hittar du inte vad du letar efter? Klicka här för att söka.
Annons
Annons

Säpo: ”Risken har inte minskat” – så ska Sverige stå emot påverkansförsök under söndagens EU-val

Nyheter
Publicerad: 2019-05-20 13:56
Säkerhetspolisens generaldirektör

Underrättelsehoten är bredare och ser annorlunda ut idag än för ett antal år sedan. Därför har Säpo, MSB och Valmyndigheten, sedan höstens riksdagsval, inlett ett samarbete för att stärka skyddet av den svenska valprocessen. 

 

– Risken för påverkan från främmande makt har inte minskat, utan de här frågorna är minst lika aktuella i dag och i morgon. Medvetenheten behöver finnas kvar och vi behöver fortsätta jobba med de här frågorna, inte bara i samband med val, säger Klas Friberg.

Nu på söndag går Sverige till valurnan för att rösta i EU-valet och Säkerhetspolisens uppgift  är att skydda Sverige och svenska intressen, förtroendet för valprocessen och våra förtroendevalda EU-parlamentariker när de befinner sig i Sverige.

Underrättelsehotet mot Sverige är brett
Enligt Säkerhetspolisen är underrättelsehotet mot Sverige bredare och annorlunda idag än för ett antal år sedan.

Säpos bedömning är att främmande makt troligen agerar på liknande sätt inför EU-valet som inför riksdagsvalet 2018, vilket innebär att de inte kommer försöka påverka rösträkningen eller valsystemen, men att de kan komma att försöka påverka i enskilda frågor som ligger i deras intresse.

– De kunskaperna och erfarenheterna vi fick av arbetet med att skydda riksdagsvalet 2018, är självklart något vi har användning av i arbetet med EU-valet, säger Klas Friberg, säkerhetspolischef.

– Erfarenheter från val i andra länder har varit särskilt värdefulla, och vår bild av hur, med vilka verktyg och med vilka målsättningar som främmande makt bedriver påverkan i Europa och mot Sverige har förbättrats.

Myndigheterna arbetar tillsammans
För att ytterligare stärka det svenska skyddet mot olika typer av påverkansoperationer har MSB, Säpo och Valmyndigheten utvecklat ett myndighetsgemensamt samarbete. 

Något som Klas Friberg anser vara väldigt viktig i syfte att genomföra säkra val. 

– Det etablerade och goda samarbetet med relevanta myndigheter och regelbundna möten vi hade i arbetet med att skydda riksdagsvalet 2018 finns kvar och har utvecklats ytterligare, säger Klas Friberg.

 

 

Gratis nyhetsbrev om rättsfall och juridik från Dagens Juridik – klicka här


Dela sidan:
Skriv ut:


William Eriksson
william.eriksson@blendow.se