Översikt


Hittar du inte vad du letar efter? Klicka här för att söka.
Annons
Annons

Säpo: ”Hotet mot Sverige accelererar”

Nyheter
Publicerad: 2023-02-22 10:40
Charlotte von Essen, Säkerhetspolischef. Foto: Christine Olsson / TT

Omvärldsutvecklingen bidrar till växande extremism, ökat attentatshot och ett bredare författningshot som sammantaget innebär att hotet mot Sverige accelererar.
Det säger Säpo-chefen Charlotte von Essen i samband med att myndigheten presenterar sin årliga lägesbild.

Säkerhetspolisen konstaterar att det försämrade omvärldsläget innebär en direkt påverkan på Sverige. Utvecklingen i omvärlden beskrivs dock som ”svårbedömd” och snabba förändringar påverkar hela tiden säkerhetsläget.

– Ryssland och andra auktoritära stater har blivit allt mer offensiva i sitt agerande och säkerhetshotande aktiviteter pågår ständigt. Omvärldsutvecklingen bidrar även till en växande extremism, ett ökat attentatshot och ett bredare författningshot. Sammantaget innebär detta att hotet mot Sverige accelererar, säger säkerhetspolischef Charlotte von Essen i ett uttalande.

Kina ”långsiktigt och växande hot”

Precis som tidigare anses Ryssland, Kina och Iran utgöra de största säkerhetshoten mot Sverige – med Ryssland som klar etta då regimen är riskbenägen. Kina beskrivs samtidigt som ett ”långsiktigt och växande hot” medan Iran anses utgöra ett ”påtagligt säkerhetshot”.

I pressmeddelandet konstaterar Säpo att främmande makt ”lägger omfattande resurser på att olovligen anskaffa avancerad teknologi i Sverige” samt att hotbilden blir mer komplex när auktoritära stater samverkar. Dessutom ser myndigheten, som tidigare kommunicerats, ett bestående och delvis ökande attentatshot från våldsbejakande islamister och högerextrema.

– Säkerhetspolisen ser en ökad spridning av konspirationsteorier och antistatliga budskap. Det riskerar att på sikt undergräva förtroendet för samhällets institutioner, politikers beslutsfattande och statens legitimitet. Utvecklingen innebär att främmande makts och våldsbejakande extremisters agendor oftare sammanfaller, säger Charlotte von Essen i pressmeddelandet.


Dela sidan:
Skriv ut: