Översikt


Hittar du inte vad du letar efter? Klicka här för att söka.
Annons
Annons

Sänkta böter för man som hotat och skrikit könsord åt sons rektor

Nyheter
Publicerad: 2019-08-12 10:15

Hovrätten instämmer med tingsrättens bedömning att en man kallat sin sons rektor för könsord och andra kränkande tillmälen samt hotat att komma till skolan med ett basebollträ ska dömas för ofredande och olaga hot, till dagsböter.
Gärningarna når dock inte upp till fängelsenivå, och antalet dagsböter sänks därför från 100 till 70.

En man, tidigare SD-politiker, åtalades för att ha ofredat och hotat rektorn på sin son skola.

Det var i november 2016 som mannen ringde upp rektorn och begärde att skolan skulle göra en polisanmälan mot en elev som skulle ha förgripit sig på hans son. Rektorn uppmanade mannen att själv göra en anmälan, eftersom händelsen ska ha inträffat utanför skoltid. Mannen reagerade med att använda grovt språk med kränkande tillmälen mot rektorn, bland annat könsord, vilket ledde till att hon avslutade samtalet.

Rasistiska tillmälen

Samma kväll eller kvällen därpå var rektorn, i egenskap av förälder, på skolan för en handbollsturnering. Där träffade hon på mannen, som stod och skrek – bland annat rasistiska tillmälen – åt den elev som det tidigare samtalet hade handlat om. När hon gick emellan för att skydda pojken började mannen skrika även åt henne – bland annat att hon kanske var pedofil och hade något ”ihop” med pojken, samt att han har vänner ”överallt” och att den som bråkar med honom bråkar med dem. På kvällen fick hon även veta att mannen gjort inlägg med liknande innehåll om henne på sin öppna Facebookprofil – där personer också svarat att de kunde hjälpa till.

Skulle komma med basebollträ

En månad senare blev rektorn på nytt uppringd av mannen, som fått information om att en av hans söner hade avvikit från skolan. Enligt rektorn sa mannen bland annat att hon hade en kvart på sig för att hitta sonen. Annars skulle han komma med ett basebollträ, och hon skulle ”få välja hur han skulle använda det”. Det visade sig senare att pojken visserligen hade gått från en mattelektion, med sedan kommit tillbaka.

”Vänstertroll”

Mannen har uppgett att han inte ordagrant kommer ihåg vad han sa till rektorn utanför handbollshallen – men att han säkert sa ”vänstertroll” eftersom han förstod att hon ”var sådan som tar alla invandrare i försvar”, och ”vänsterfitta”. Det där om vännerna kan han ha sagt i ”vredesmod”, och Facebookinläggen gjorde han för att avreagera sig. Han kan också ha sagt något om att komma till skolan med ett basebollträ, men hotade inte direkt att slå någon.

Örebro tingsrätt fann åtalet styrkt och dömde mannen, som förekommer under elva avsnitt i belastningsregistret, för två fall av ofredande och ett fall av olaga hot – gärningar som har ett samlat straffvärde på en månads fängelse. Med hänsyn bland annat till att den långa tid som förflutit mellan brotten och domen bestämdes påföljden dock till 100 dagsböter om 190 kronor.

Hovrätten sänker straffet

Till skillnad från tingsrätten anser nu Göta hovrätt att straffvärdet för gärningarna inte når upp till fängelsenivå, och sänker därför antalet dagsböter till 70. Hovrätten noterade, beträffande påföljd, bland annat att det verbala olaga hot som mannen gjort sig skyldig till har framställts per telefon i en situation där han varit oroad över att hans son avvikit från skolan.


Mitt DJ Premium
Få tillgång till bakomliggande domar och dokument som ligger till grund för aktuella artiklar och reportage.

Dela sidan:
Skriv ut:

Johanna Haddäng
johanna.haddang@blendow.se