Översikt


Hittar du inte vad du letar efter? Klicka här för att söka.
Annons
Annons

Samlare vanvårdade lägenheten – nu sägs hyresavtalet upp

Nyheter
Publicerad: 2021-07-20 07:42
Foto: Terje Pedersen / TT

Den 50-åriga kvinnas lägenhet var så belamrad med föremål att den var obeboelig.
Trots uppmaningar från värden om att rensa och röja i lägenheten skedde så aldrig.
Nu sägs hyresavtalet upp av hovrätten, som anser att det varit fråga om vanvård från kvinnans sida.

Kvinnan hyrde sedan september 1997 en tvårumslägenhet med kokvrå i Göteborg. Den 10 oktober 2019 sa hyresvärden upp hyresavtalet efter att hon, trots rättelseanmodan, inte hade röjt och rensat i lägenheten så att den blev beboelig.
Enligt värden var lägenheten helt belamrad med slitna och kasserade textilier av bomull, ull, lin och hampa.

Vid sammanträde i hyresnämnden medgav kvinnan visserligen att hon hade lite för mycket saker, men hävdade att bostaden ändå var beboelig. Hon sades sig ständigt jobba med att ge bort kläder till kyrkan och var väldigt mån om att rensningens skulle ske på ett bra sätt.

Hyresnämnden kunde dock utifrån fotografier konstaterade att lägenheten vid flera tillfällen, och så sent som i juni 2020, var helt belamrad med bråte. Nämnden noterade även att kvinnan och hyresvärden två gånger kommit överens om korttidsavtal, men att hon inte följt sin del av överenskommelsen.
Mot bakgrund av bland annat detta sades hyresavtalet upp.

Sanitär olägenhet

Beslutet överklagades till Svea hovrätt där kvinnan anförde att anledningen till att hon samlar på sig saker är att hon växte upp under mycket knappa förhållanden och att hon varit beroende av försörjningsstöd under delen av sitt vuxna liv. Hon samlar på sådant som ”kan vara bra att ha”. Hennes samlande hade varit känt för hyresvärden sedan i vart fall år 2016, men några rättsliga åtgärder vidtogs inte förrän under 2019. Enligt kvinnan innebär detta att värden har tolererat lägenhetens skick fram till dess.

Hovrätten poängterade dock att belamringen av lägenheten innebär att nödvändig rengöring inte går att genomföra, vilket gör det svårare för hyresvärden att utföra ”sedvanligt underhåll”. Detta medför i sin tur, enligt hovrätten, en uppenbar risk för ohyra och andra sanitära olägenheter.

Enligt hovrätten har lägenheten varit så belamrad med föremål att det måste betraktas som vanvård. Trots rättelseanmaning har någon förbättring inte skett, konstaterar domstolen och avslår nu 50-åringens överklagande. (Blendow Lexnova)


Dela sidan:
Skriv ut:

Jonathan Schiess
red@dagensjuridik.se