Översikt


Hittar du inte vad du letar efter? Klicka här för att söka.
Annons
Annons

Sålde avkodade TV-boxar – får betala miljonskadestånd

Nyheter
Publicerad: 2020-10-15 11:57
Örebro tingsrätt. Foto: Kicki Nilsson / TT

Tre män döms till villkorlig dom och tvingas betala miljonskadestånd för att ha gett 100 personer tillgång till krypterade TV-sändningar från tre stora TV-bolag.

De tre männen åtalades vid Örebro tingsrätt för att, till åtminstone hundra personer, ha sålt digital-TV-boxar samt avkodningsutrustning och därigenom gett sina kunder möjligheten att se krypterade tv-sändningar.

Tre TV-bolag, Comhem, Nent och Canal Digital, krävde samtidigt männen på stora skadestånd då de ansåg sig drabbade av männens verksamhet.

Samtliga tre män nekade dock till brott och motsatte sig TV-bolagens skadeståndsyrkanden.

Tvingas betala miljonskadestånd

Örebro tingsrätt konstaterar i domen att det är bevisat att de tre männen, gemensamt och i samråd med varandra, drivit det så kallade ”cardsharingnätverket” och genom detta berett åtminstone 100 användare tillgång till TV-bolagens sändningar under den period som angetts av åklagaren.
De döms därför för brott mot lagen om förbud beträffande viss avkodningsutrustning till villkorlig dom.

När det gäller skadestånden konstaterar tingsrätten att de tre männen är solidariskt skadeståndsskyldiga mot TV-bolagen samt att de skadeståndsbelopp som yrkats av dessa ska betalas av de tre männen.
Samtliga tre åtalade har yrkat att skadeståndet skulle jämkas då en sådan skadeståndsskyldighet skulle bli ”oskäligt betungande”.

Tingsrätten slår dock fast att det inte finns skäl att jämka skadeståndet då det varit fråga om uppsåtliga brott samt att huvudregeln i dessa fall är att skadeståndet ska bestämmas med beaktande av antalet användare och månadsavgifterna, varför det varit enkelt att överblicka
skadans storlek.

Sammantaget innebär detta att de tre männen, solidariskt, ska betala drygt 2,9 miljoner kronor till de tre TV-bolagen.


Dela sidan:
Skriv ut: