Översikt


Hittar du inte vad du letar efter? Klicka här för att söka.
Annons
Annons

Säkerhetspolisen: ”Gårdagens hotbild är verklighet idag”

Nyheter
Publicerad: 2020-01-13 08:54
Säpochef Klas Friberg Foto: Henrik Montgomery / TT

Underrättelsehotet mot Sverige är omfattande och utgör ett nytt fördjupat hot mot nationen. Det säger Säpochefen Klas Friberg som menar att den hotbild man varnat för tidigare nu har blivit verklighet.

Enligt Klas Friberg pågår ständigt främmande makts inhämtning av känsliga uppgifter.

– Den hotbild som vi hade i går är verklighet i dag. Hoten handlar om att främmande makt försöker påverka Sverige på en mängd olika sätt. Det handlar om aktiviteter och angrepp mot grundläggande individuella rättigheter, vår ekonomi, politiska oberoende eller territoriella oberoende.

”Samhället måste hantera angreppen som pågår här och nu”

Enligt Säkerhetspolisen är syftet med inhämtningen av de känsliga uppgifterna både att destabilisera samt att undvika militära konflikter. Därför vill Säkerhetspolisen se ett ökat fokus på hanteringen av dessa problem innan det är försent.

– Totalförsvaret måste vila på en solid grund och kräver att vi tänker helhet. Därför måste samhället hantera de aktiviteter och angrepp som pågår här och nu, annars finns inte förutsättningarna för totalförsvarsuppbyggnaden, säger Klas Friberg.

– Ett väl fungerande säkerhetsskydd är grunden till ett säkert Sverige och därmed till uppbyggnaden av totalförsvaret. Och att minska våra sårbarheter är något som alla måste prioritera högre och ta ansvar för, såväl myndigheter som näringsliv. Samverkan och samarbete utgör här en nyckel för att hantera utmaningarna.


Dela sidan:
Skriv ut: