Översikt


Hittar du inte vad du letar efter? Klicka här för att söka.
Annons
Annons

Saga Berlin får prövningstillstånd i Högsta domstolen

Nyheter
Publicerad: 2020-01-08 09:28
Konstnären Saga Berlins och hennes konstprojekt Uppfinn nått eller dö. Foto: Malin Hoelstad, SvD / Polisen

Konstnären Saga Berlin fälldes i både tings- och hovrätt för grov skadegörelse efter att ha spraymålat en utomhusbassäng röd.
Nu får hon prövningstillstånd i Högsta domstolen som ska pröva om hovrätten hade rätt att avgöra målet utan huvudförhandling.

Under natten till den 11 september 2016 spraymålades en utomhusbassäng i en Stockholmsförort med röd grafitti.

När polisen kom till platsen påträffade man en kvinna i 30-års åldern, konstnären Saga Berlin, som förklarade för poliserna att den spraymålade bassängen var en del av konstprojekt som genomförts genom att ett antal personer anlitats för att spraymåla bassängen och dokumentera processen.

Skulle sanera bassängen två dagar senare

Saga Berlin greps och dömdes sedan i tingsrätten för grov skadegörelse efter en tingsrättsprocess som blev mycket uppmärksammad i media.

Konstverket hade hon döpt till ”Uppfinn nått eller dö” och målsättningen var att ”gestalta den meditativa kraften i kreativa processer”.

Två dagar efter att konstverket var tänkt att färdigställas skulle bassängen saneras, vilket Saga Berlin redan kontrakterat ett företag för att göra, men som kommunen satt stopp för.

Får prövningstillstånd i HD

Saga Berlins medhjälpare friades för medhjälp av till grov skadegörelse medan hon dömdes för grov skadegörelse till villkorlig dom och 70 dagsböter på totalt 3 500 kronor. Hon ålades också att betala drygt 280 000 kronor i skadestånd till kommunen, motsvarande hela saneringskostnaden.

Svea hovrätt fastställde senare tingsrättens dom – utan huvudförhandling.

Saga Berlin valde senare att överklaga domen till Högsta domstolen som nu valt att meddela prövningstillstånd i frågan om hovrätten verkligen fick avgöra målet utan huvudförhandling.

Prövningstillståndet rörande målet i övrigt har vilandeförklarats.

Bli premiumkund och ta del av alla underliggande handlingar för endast 69 kronor/månad.

Premiuminnehåll
Skaffa Mitt DJ Premium för att ladda ner filerna
Hovrätten
HDPT

Dela sidan:
Skriv ut: