Översikt


Hittar du inte vad du letar efter? Klicka här för att söka.
Annons
Annons

Så mycket kräver de största borgenärerna i Metro-konkurserna

Nyheter
Publicerad: 2020-05-13 08:42
Christen Ager-Hansen.

Skulderna i Metrobolagens konkurs uppgår till totalt 119 miljoner kronor. Bland de största borgenärerna finns Skatteverket, SL, Alecta, Collectum och två tryckerier i Stockholm och Borås.

Christen Ager-Hansen hade storstilade planer för mediehuset Metro när han tillsammans med Mats Qviberg förvärvade bolaget 2017 av Kinnevik. Affären genomfördes genom investmentbolaget Custos för 50 miljoner kronor. Guldprojektet blev dock till sand och konkurserna är ett faktum i Stockholms tingsrätt där borgenärslistan är lång.

Ganska snart efter förvärvet av Metro blev duon Ager-Hanssen och Qviberg osams och stred i domstol om en fordran om 50 miljoner kronor som norrmannen krävde av Mats Qviberg. Mats Qviberg tröttnade och sålde sina aktier i Custos och därmed även innehavet Metro för en krona till Christen Ager-Hanssen.

Läget blev akut

Metro gick allt sämre ekonomiskt. Under våren 2019 var läget akut och 200 anställda sades upp samtidigt som Metro ansökte om rekonstruktion med hopp om att få skulderna nedskriva.

Den 16 augusti publicerades den sista artikeln på Metro.

En lång rad av konkursansökningar har kommit in till Stockholms tingsrätt främst från tidigare anställda som kräver att få ut sina sista löner, men även från leverantörer som saknar betalningar.

Konkursansökan

Den 17 februari 2020 ansöker bolagen, Metro Media House och Tidnings AB Metro, om konkurs med Christen Ager-Hansens mångårige vapendragare Lasse Helgö som bolagens ställföreträdare. Konkursförvaltaren är advokat Christoffer Hamilton på Advokatfirmaet Schodt.

Av Metro Media House konkursbouppteckning framgår det att skulderna i bolaget uppgår till drygt 54 miljoner kronor. Av Tidnings AB Metros konkursbouppteckning framgår det att skulderna uppgår till drygt 65 miljoner kronor. Totala skulder uppgår alltså till 119 miljoner kronor.

I Metro Media House har Skatteverket en fordran om cirka 25,4 miljoner kronor där cirka 12 miljoner kronor avser lönegaranti i företagsrekonstruktionen resten av ser skatter och avgifter.

Skatteverket har en fordran om 5,2 miljoner kronor i Tidnings AB Metro där den större delen av ser lönegarantin.

Bland tillgångarna i Metro Media House finns utgivningsbevisen för de olika tidskrifterna, varumärken såsom Metro weekend, Club Metro och Metro Försäkring.

Vidare framgår det att domänerna Metro.se, Metrojobb.se och Metromode.se och därtill kopplade varumärken och andra IP-rättigheter har överlåtits från bolaget till Custos. Dessa kan alltså inte disponeras av konkursboet, framgår det.

Borgenärerna i Metro Media House

De största leverantörsskulderna i Metro Media House är: 

Alecta pensionsförsäkring om 4,9 miljoner kronor

Collectum AB om 2,65 miljoner kronor

Euro Finans om 2,36 miljoner kronor

Indeed Ireland Operations Ltd 0,59 miljoner kronor

Kantar Sifo om 1,15 miljoner kronor

Kraftsam Rekrytering & Bemanning 1,63 miljoner kronor

Mafex AB om 1,04 miljoner kronor

The Quality Advertising Company 0,57 miljoner kronor

Vizeum Sverige AB 0,62 miljoner kronor

Yougov Sweden AB 0,58 miljoner kronor

Borgenärerna i Tidnings AB Metro

Bland tillgångarna i Tidnings AB Metro finns 13 utgivningsbevis som dock noteras med ett värde om 0 kronor i avvaktan på eventuella anbud.

Den absolut största borgenären är AB Stockholms Lokaltrafik, SL, där Tidnings AB Metro har en skuld om 18,51 miljoner kronor.

De övriga största leverantlrsskulderna i Tidnings AB Metro är:

Bold Printing Stockholm AB 10,98 miljoner kronor

Bold Printing Malmö AB 2,58 miljoner kronor

Borås Tidning Tryckeri 5,25 miljoner kronor

Mafex AB 0,87 miljoner kronor

Manfredgruppen AB 1,38 miljoner kronor

Nim Distribution i Skåne AB 2,4 miljoner kronor

Pressens morgontjänst KB 6,47 miljoner kronor

TT Nyhetsbyrån AB 1,29 miljoner kronor

Västsvensk tidningsdistribution 1,54 miljoner kronor.

Edgångssammanträde

Den sista mars hölls ett edgångssammanträdet för konkursbolagen men bolagens ställföreträdare som bor i Oslo meddelade sig sjuk. Sammanträdet avslutades snabbt av ordföranden som kom fram till att man kommer kalla till ett nytt sammanträde där ställföreträdaren Lasse Helgö kan delta per telefon.

Premiuminnehåll
Skaffa Mitt DJ Premium för att ladda ner filerna
metromediahouse
tidningmetro

Dela sidan:
Skriv ut:

Kommentarer
Håll dig till ämnet i artikeln du kommenterar och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och för berörda personer i artikeln. Inlägg som vi bedömer som olämpliga kommer tas bort.