Översikt


Hittar du inte vad du letar efter? Klicka här för att söka.
Annons
Annons

Så många anmälningar har upprättats efter cyberangreppet i helgen

Nyheter
Publicerad: 2021-07-08 11:55
Enhet för cyber-kriminalitet på Europol. Foto: Peter Dejong/AP

Hittills har drygt 15 anmälningar upprättats efter de cyberangrepp i helgen som bland annat allvarligt påverkade livsmedelskedjan Coop. 

Polismyndigheten går nu ut och uppmanar de drabbade av helgens cyberattack att göra en polisanmälan och inte betala några lösensummor.

Fler är drabbade än de dryga 15 som anmält cyberangrepp

”Polismyndigheten är medveten om att fler än de som redan har polisanmält är drabbade, antingen direkt genom själva brotten eller indirekt i och med att man har stängt ned sina it-miljöer för att skydda sig”, skriver myndigheten i ett pressmeddelande.

Polisen uppger att det inte finns några garantier för att systemen dekrypteras eller att brottet inte upprepas. Det är grov organiserad brottslighet som står bakom angreppen och som gynnas om man betalar en lösensumma.

– Även om brottet inte fått så stora konsekvenser för ett enskilt företag eller organisation så är det viktigt att göra en polisanmälan. Informationen kan vara en viktig pusselbit för att polisen ska kunna spåra och lagföra ett större brottsnätverk, säger Björn Eriksson utredningschef för komplicerade cyberbrott vid Nationella operativa avdelningen, Noa.

Intensivt arbete

Polisen uppger att myndigheten arbetar intensivt och samverkar internationellt via Europol för att utreda angreppen.

– För att beivra denna typ av organiserad brottslighet måste rättssamhället samverka på alla nivåer, oavsett om brottsligheten sker i cybermiljöer eller på gatan. Svensk polis samarbetar internationellt med polis i andra länder via Europol för att utreda angreppen, fortsätter Björn Eriksson.


Dela sidan:
Skriv ut: