Översikt


Hittar du inte vad du letar efter? Klicka här för att söka.
Annons
Annons

Så gick mordförsöket på den tjetjenske regimkritikern till

Nyheter
Publicerad: 2021-01-12 11:25
STOCKHOLM 2016-04-26 Säkerhetspolisen, Säpo, på Bolstomtavägen i Solna Foto: Tomas Oneborg / SvD / TT / Kod: 30142 ** OUT DN och Dagens Industri (även arkiv) och Metro**

Ett beställningsmord med kopplingar till den tjetjenska regimen skulle utföras på en känd bloggare bosatt i Gävle.
Mot en belöning på 60 000 Euro skulle en rysk medborgare mörda bloggaren i hans egen bostad.
Efter en intensiv kamp mellan de båda männen lyckades bloggaren dock övermanna angriparen och – på film – få honom att erkänna att han var utsänd för att mörda.
Nu döms den ryske mannen, och en kvinnlig medhjälpare, till långa fängelsestraff och livstids utvisning för mordförsöket.

Tumsu Abdurakhmanov är en av de största, och mest kända, tjetjenska regimkritikerna i Europa och har för närvarande drygt 300 000 följare på sin Youtubekanal där han pratar om brott mot mänskliga rättigheter och om politiska och sociala förhållanden i republiken. Han bor sedan en tid tillbaka i Gävle och har därifrån fortsatt med sina videos där han kritiserar det politiska styret i Tjetjenien.

Under första halvåret 2019 fick han kontakt med en kvinna via appen Telegram efter att hon sökt honom där ett flertal gånger. Kvinnan berättade om sin broder som hade försvunnit, och troligtvis blivit mördad. Efter att ha haft löpande kontakt med varandra bokade regimkritikern flygbiljetter till Sverige åt kvinnan och hon anlände till Arlanda den 25 februari förra året.

Skulle bo hemma hos mannen några dagar

Efter en middag på en sushirestaurang går de tillsammans hem till mannens lägenhet i Gävle. Under de tidiga morgontimmarna ska mannen sedan vakna av att någon sitter på honom i sängen och utdelar slag mot hans huvud. Eftersom han legat och sovit skulle det ta en liten stund innan han förstod att slagen utdelades med hammare, medan han försökte försvara sig. Det hela utvecklades till en brottningsmatch mellan regimkritikern och angriparen där regimkritikern till slut fick övertaget och lyckades övermanna angriparen.

I samma stund lyckades han få tag på sin telefon och ringa en bekant och även polisen, som snart var på plats. I väntan på att Polisen skulle komma spelade han in en video med sin telefon där angriparen berättade att han var en utsänd rysk medborgare som kommit för att ta livet av regimkritikern. Kvinnan, som mannen hämtat på Arlanda några timmar tidigare, var dock spårlöst försvunnen.

Kartlade mannens liv i Sverige

Gärningsmannen, en 30-årig rysk medborgare, hade i december 2019 kontaktats av en man som erbjöd honom 10 000 Euro för att kartlägga Tumsu Abdurakhmanov. Efter att ha tackat ja till erbjudandet flögs han till Tjetjenien för ett möte, fick visum i Italien och kom slutligen, i januari förra året, till Stockholm med tåg från Köpenhamn tillsammans med den tjetjenske beställaren. Några dagar tidigare köptes en personbil i Vilnius av en annan man och transporterades till gärningsmannen som då befann sig i Sverige.

Med hjälp av bilen kunde de två männen sedan åka runt i Gävletrakten och kartlägga Tumsu Abdurakhmanovs levnadsmönster, vilka restauranger och butiker han besökte – och var han bodde. Det är i anslutning till detta som instruktionen från öst förändras – från rekognosering till ett beställningsmord.

De båda männen tog sig dock, efter några dagar i Sverige, tillbaka till Ryssland på varsitt håll. Men bara någon vecka senare fick gärningsmannen återigen kontakt med beställaren som underströk vikten av att han skulle genomföra beställningsmordet på Tumsu Abdurakhmanov. Efter ytterligare ett möte på tjetjensk mark, och ett avtal som nu skulle betala gärningsmannen ytterligare 50 000 Euro, tog han sig återigen till Sverige för att slutföra uppdraget.

Kvinnan, som fått sina flygbiljetter till Sverige betalade av Tumsu Abdurakhmanov, stod hela tiden i kontakt med och vidarebefordrade bilder till personer som i sin tur hade direktkontakt med den ryske angriparen. Hon fotograferade lägenheten och var den som, på uppmaning, släppte in angriparen i lägenheten när Tumsu Abdurakhmanov låg och sov. Hon var fullt medveten om att ett angrepp skulle ske och var en viktig faktor för att den planerade gärningen skulle kunna genomföras.

Dömdes till fängelse i åtta respektive tio år

De båda ryska gärningspersonerna kunde gripas direkt i anslutning till brottet och under måndagen slog Gävle tingsrätt fast att de gjort sig skyldiga till försök till mord respektive medhjälp till försök till mord på Tumsu Abdurakhmanov. Gärningen beskrevs av tingsrätten välplanerad mot bakgrund av den omfattande rekognoseringen.

De båda åtalade ryska medborgarna dömdes till fängelse i åtta respektive tio år och utvisas utan rätt att återvända till Sverige och ska dessutom solidariskt utge skadestånd till bloggaren med 140 000 kronor.

Premiuminnehåll
Skaffa Mitt DJ Premium för att ladda ner filerna
Mordförsök

Dela sidan:
Skriv ut: