Översikt


Hittar du inte vad du letar efter? Klicka här för att söka.
Annons
Annons

Riskkapitalbolag investerar en kvarts miljard kronor i Billogram

Nyheter
Publicerad: 2021-09-14 07:27
Foto: Anders Wiklund/TT

Fakturatjänsten Billogram, med bland annat Rutger Arnhult som storägare, tar in en kvarts miljard kronor. Ambitionen är att etableras på sex nya marknader.

Billogram fyller på kassan med en kvarts miljard. Bakom investeringen står det internationella riskkapitalbolaget Partech, som tidigare investerat i svenska NA-KD och Resolution Games.

Av investeringsjätten Partechs investering på över 350 miljoner kronor i Billogram, är 260 miljoner kapital som ska användas till att accelerera tillväxttakten genom att etablera bolaget på sex nya marknader och dubblera personalstyrkan.

– 2020 ökade vi antalet signerade kundavtal med 300 procent och slog alla tidigare säljrekord. Då tyckte vi det var otroligt, men redan under första hälften av 2021 har vi sålt 50 procent mer än hela förra året. Vi upplever ett enormt momentum nu och Partech är precis rätt samarbetspartner för vidare etablering i Europa, säger Jonas Suijkerbuijk, vd på Billogram.

Samarbete

– Vi är väldigt glada att inleda ett samarbete med Jonas och teamet på Billogram. De upptäckte en lucka på marknaden och har därefter i det tysta byggt den mest avancerade fakturerings- och betalningsplattformen för stora B2C-företag som vill integrera fakturering, betalning och kravhantering i en och samma lösning. I vår dialog med marknadsledande bolag inom energi, telekom, e-hälso-sektorn i Europa insåg vi hur värdefullt Billogram är för att de ska kunna interagera med sina slutanvändare genom en förstklassig fakturerings- och betalningsupplevelse. Den enastående kommersiella framgång som Billogram har uppvisat har stärkt vår övertygelse och vi ser fram emot att stödja teamet i att sprida sin lösning till kunder i Europa, och resten av världen, säger Omri Benayoun, General Partner på Partech.

Har funnits i tio år

Billogram, som grundades 2011, riktade sig till en början mot småbolag. ”Under åren har bolagets produkt utvecklats och gått från en digital faktureringstjänst till ett relationsstärkande verktyg med fokus på att säkra betalningar i tid, öka kundnöjdheten och förhindra kundbortfall”, skriver bolaget i pressmeddelandet.  

– Billogram har funnits i tio år, men det finns ett före och ett efter 2017. Fram till dess fokuserade vi helt på att få företag att digitalisera sina fakturor, men 2017 insåg vi att fakturan inte alls bara handlar om betalning, utan att det är ett B2C-företags mest kritiska kontaktyta med kunden. Sedan dess har vi inte tappat en enda kund. Egentligen säljer vi inte en fakturalösning utan ett relationsverktyg som skapar och säkrar kundnöjdheten, säger Carl Lindberg, kommersiell chef.

Kraftig ökning i försäljning

Billogram såg under 2020 en kraftig ökning i försäljningen där nya kunder som Kry, Ownit och Telge Energi tillkom. Enligt Carl Lindberg beror den kraftiga tillväxten på att fler bolag insett Billograms unikhet och att man genom att använda fakturan som en relationsstärkande kontaktyta snabbt kan minska både kostnader och kundbortfall samtidigt som den möjliggör merförsäljning. Nu ska bolaget växa ännu snabbare och räknar under det kommande året med att återigen dubbla personalstyrkan.

– Efterfrågan är större än vi kan hantera, den internationella marknaden är enorm och hittills har vi bara skrapat på ytan av potentialen inom det här området och i vår produkt. Nu handlar allt om exekvering och jag skulle säga att fördelarna av att vara en väletablerad startup i det här läget är många. Vår bakomliggande teknik har nu utvecklats och optimerats i över tio år och vi påbörjade en kraftig investering och tillväxt av organisationen redan för några år sedan. Därför handlar det nu primärt om att fortsätta växa och skala bolaget enligt den plan vi följt de senaste åren, säger Carl Lindberg.

Ökning av personalstyrkan

Investeringen i Billogram görs av fonden Partech Growth och ska hjälpa Billogram att dubblera personalstyrkan och möjliggöra en ännu snabbare tillväxt. De marknader Billogram de närmsta åren ska etableras på är utöver Tyskland, där bolaget idag har närvaro, Norge, Finland, Irland, Frankrike, Spanien och Italien. Partech har tidigare investerat i de svenska bolagen NA-KD och Resolution Games.


Dela sidan:
Skriv ut: