Översikt


Hittar du inte vad du letar efter? Klicka här för att söka.
Annons
Annons

Risken att utsättas för gromning ökar under coronakrisen

Nyheter
Publicerad: 2020-05-20 11:16
Foto: Bertil Ericson / TT /

På grund av coronapandemin tillbringa barn mer tid på nätet.
Därmed ökar risken för att utsättas för sexuella övergrepp på nätet, så kallad gromning.
Också sommarlovet kan innebära ökad risk då fler tillbringar mycket tid på nätet.
Det skriver Polisen.

Gromning, som tidigare ofta skrevs grooming, betyder att en person tar kontakt med barn under 15 år för begå sexövergrepp. Ofta sker kontakten på ett chattforum eller via appar som unga använder, till exempel Snapchat, Star Stable eller TikTok.

– Nätet är en naturlig mötesplats. Men förövare är tyvärr experter på att söka efter offer där, till exempel i sociala medier, säger Birgitta Dellenhed, chef för regionalt it-brottscentrum vid polisen i region Väst.

Hon menar att vuxnas medvetenhet om problemen måste öka.

– Fler vuxna måste våga ställa frågor till sina barn om vilka kontakter de har på nätet, säger Birgitta Dellenhed. 

Förundersökningsledaren Andrea Norell och utredaren Therése Hahne vid Stockholmspolisen, jobbar med internetrelaterade sexbrott mot barn. De är inne på samma spår:

– Ta reda på vilka sidor som barnen använder. Vad använder de för chatt- och spelsidor? Som förälder kan man skaffa dessa appar och se hur de fungerar, kanske kan man stänga av en chattfunktion, säger Andrea Norell.

Om man misstänker att ett barn blivit kontaktad av en vuxen i sexuella syften på nätet är det av största vikt att göra en polisanmälan så fort som möjligt, skriver Polisen.


Dela sidan:
Skriv ut:

Kommentarer
Håll dig till ämnet i artikeln du kommenterar och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och för berörda personer i artikeln. Inlägg som vi bedömer som olämpliga kommer tas bort.