Översikt


Hittar du inte vad du letar efter? Klicka här för att söka.
Annons
Annons

Riksrevisionen sågar regeringens miljardsatsning på miljöbilar

Nyheter
Publicerad: 2020-02-13 08:47
Foto: Claudio Bresciani / TT

Trots avsaknad av såväl samhällsekonomiska som miljömässiga konsekvensanalyser har regeringen satsat miljarder på att öka antalet miljöbilar.
Det konstaterar Riksrevisionen som anser att satsningarna varit både dyra och ineffektiva sätt att minska transportsektorns koldioxidutsläpp.

Riksrevisionen har granskat de styrmedel som sedan 2006 har använts för att öka andelen miljöbilar i Sverige. Totalt har utgifterna för staten legat på drygt 13 miljarder kronor.

Granskningen har lett fram till en slutsats om att insatserna, jämfört med andra sådana, har varit ”förhållandevis kostsamma sätt att minska transportsektorns koldioxidutsläpp”.

– I relation till andra åtgärder inom transportområdet, till exempel koldioxidskatten eller vissa åtgärder inom Klimatklivet, är samhällets kostnader för klimatbonusbilar i nuläget höga, säger Cecilia Kellberg, projektledare för granskningen.

Ingen samhällsekonomisk bedömning har gjorts

I granskningsrapporten konstateras att ett stort antal miljöbilar har gått på export till andra länder, vilket i sin tur gjort insatserna mindre kostnadseffektiva. Dessutom har insatsernas effektivitet minskats av att den som fått en förmånsbil via sitt jobb fått en mycket högre subvention än den som köpt sin miljöbil privat.

Ett annat problem är, enligt Riksrevisionen, att en ”oproportionerligt stor del av stödet” landat i storstadsregionerna.

Regeringen kritiseras också för att man inte gjort någon samhällsekonomisk bedömning av någon av de åtgärder som granskats. Man har alltså varken ställt nyttor mot kostnader eller gjort några bedömningar av insatsernas kostnadseffektivitet.

– Riksdagen har varit tydlig med att åtgärder för att minska transportsektorns klimatpåverkan ska vara samhällsekonomiskt och miljömässigt effektiva. Granskningen visar att dessa styrmedel inte lever upp till detta, säger riksrevisor Helena Lindberg.


Dela sidan:
Skriv ut: