Översikt


Hittar du inte vad du letar efter? Klicka här för att söka.
Annons
Annons

Riksrevisionen granskar statens suicidpreventiva arbete

Nyheter
Publicerad: 2020-05-22 09:02
Foto: Claudio Bresciani / SCANPIX /

Nollvisionen fungerar inte.
Varje år tar 1500 människor livet av sig i Sverige.
Nu ska Riksrevisionen granska effektiviteten i statens suicidpreventiva arbete.

Runt 1 500 människor avslutar själva sina liv varje år i Sverige. Och siffran har varit ungefär den samma i flera decennier, trots att riksdagen 2008 beslutade om en nollvision och ett nationellt handlingsprogram för självmordsprevention inrättades.
Förutom det ofta livslånga lidandet som ett självmord vållar de människor som förlorar en nära anhörig, vän och arbetskamrat kostar självmord samhället åtskilliga miljarder kronor i både direkta och indirekta kostnader, skriver Riksrevisionen.
Det innebär också ett trauma för de personer som genom sina arbeten, exempelvis blåljuspersonal och lokförare, kommer i kontakt med självmord.

Riksrevisionen ska nu granska om statens insatser för att stärka det suicidpreventiva arbetet är effektiva. Granskningen omfattar regeringens styrning samt Folkhälsomyndighetens, Socialstyrelsens och IVO:s arbete med suicidprevention.

”Går att påverka”

– Enligt experterna går det att påverka antalet självmord i samhället, och riksdagens uttalade ambition är att ingen människa ska välja att själv avsluta sitt liv. Trots det ligger vi kvar på samma höga nivåer år efter år. Då bör vi kanske fundera på om vi lägger resurserna på rätt insatser, säger riksrevisor Helena Lindberg.


Dela sidan:
Skriv ut:

Kommentarer
Håll dig till ämnet i artikeln du kommenterar och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och för berörda personer i artikeln. Inlägg som vi bedömer som olämpliga kommer tas bort.