Översikt


Hittar du inte vad du letar efter? Klicka här för att söka.
Annons
Annons

Riksrevisionen granskar hur Sida väljer samarbetspartners

Nyheter
Publicerad: 2021-04-23 10:48
Foto: Tomas Oneborg / SvD / TT

Riksrevisionen har tidigare konstaterat att det är otydligt hur Sida väljer sina samarbetspartners – dit stora pengar förmedlas varje år.
Nu ska myndigheten granska hur dessa väljs, och vilka former samarbetet ska ha.

I fjol uppgick Sidas budget för deras biståndsverksamhet till drygt 26 miljarder kronor, och merparten av dessa pengar förmedlades vidare till olika samarbetspartners i form av programstöd och projektstöd.

Riksrevisionen har tidigare kunnat konstatera att det varit ”otydligt på vilka grunder som Sida väljer samarbetspartner”, vilket också noterats i andra granskningar av Sida.
Därför har Riksrevisionen nu beslutat att genomföra en granskning av hur Sida säkerställer ”effektiva val av samarbetspartner och biståndsformer i genomförandet av svenskt bistånd”. Inom ramen för granskningen ska Riksrevisionen även titta närmare på regeringens styrning av Sida.

– Granskningens fokus kommer att ligga på Sidas processer. Men eftersom regeringens styrning av Sida påverkar myndighetens agerande kommer även den att belysas, säger riksrevisor Helena Lindberg i ett pressmeddelande.


Dela sidan:
Skriv ut: