Översikt


Hittar du inte vad du letar efter? Klicka här för att söka.
Annons
Annons

Rikspolischefen tog med sig anställda från Säpo – kritiseras

Nyheter
Publicerad: 2019-11-29 09:59
Rikspolischef Anders Thornberg. Foto: Henrik Montgomery/TT

Rikspolischefen handplockade två tidigare medarbetare från Säpo och anställde dessa vid Polismyndigheten – utan att de behövde söka jobben.
Ett anställningsförfarande som nu får kritik från Polisförbundet på Säpo, det rapporterar Polistidningen.

Anders Thornberg var en av de toppchefer som i höstas, i en artikel i DN, kritiserades för att ha gett ett toppjobb till en tidigare stabschef på Säpo.

Nu kan Polistidningen avslöja att ytterligare en före detta kollega från Säkerhetspolisen fått ett toppjobb inom Polismyndigheten – utan att behöva söka tjänsten.

Specialparagraf i polislagen möjliggör anställningarna

Förflyttningarna av medarbetarna har alltså skett utan att tjänsterna i fråga har annonserats ut för ansökningar.

Förfarandet möjliggörs genom en paragraf i polislagen som ger Säpo rätt att flytta medarbetare från myndigheten till andra statliga anställningar, efter överenskommelse med den mottagande myndigheten.

Enligt Polistidningens reporter, som gått igenom förarbetena till lagen, är paragrafen tänkt att användas när en medarbetare behöver förflyttas med hänsyn till Säkerhetspolisen.

”Förvånad över den arbetsrättsliga grunden”

Företrädare för Polisförbundet på Säpo säger till tidningen att man blev förvånade när förflyttningen av medarbetarna skedde.

– För det första var det tråkigt att bli av med två kompetenta medarbetare. För det andra blev jag förvånad över den arbetsrättsliga grunden för förflyttningen, säger ordförande Mikael Sjöstedt till Polistidningen.

– Jag har inget emot att enskilda medarbetare går vidare till en annan arbetsplats eller att rikspolischefen ser till att få kompetenta personer i sin absoluta närhet. Men en anställning i staten ska baseras på förtjänst och skicklighet och det bygger på att det finns ett urval av sökande, fortsätter han.

Polistidningen har sökt såväl Anders Thornberg som Säpochefen Klas Friberg som inte vill kommentera saken.


Dela sidan:
Skriv ut: