Översikt


Hittar du inte vad du letar efter? Klicka här för att söka.
Annons
Annons

Riksdagen blixtinkallas i dag för beslut om miljardgarantier

Nyheter
Publicerad: 2022-09-05 07:34
Sveriges riksdag. Foto: Melker Dahlstrand/TT

250 miljarder kronor i kreditgarantier för lån till elproducenter. Det var regeringens besked under söndagen. Det finansiella stabilitetsrådet är enigt om dessa åtgärder för att värna den finansiella stabiliteten. Riksdagen extrainkallas under måndagen för att godkänna miljardgarantierna.

Höga och volatila elpriser har lett till likviditetsbrist hos elproducenter som är medlemmar på Nasdaq Clearing, vilket ytterligare förvärrats efter Rysslands senaste besked att minska flödet av gas till Europa. För att säkra likviditeten hos dessa energibolag presenterade regeringen under söndagen ett förslag som innebär att staten kan ställa ut kreditgarantier på upp till 250 miljarder. 

Det finansiella stabilitetsrådet är enigt om åtgärderna för att värna den finansiella stabiliteten. Rådet träffades på söndagen för ett extrainsatt möte mot bakgrund av likviditetsproblemen i marknaden för elderivat.

Vid mötet deltog finansmarknadsminister Max Elger, FI:s generaldirektör Erik Thedéen, riksbankschef Stefan Ingves samt riksgäldsdirektör Karolina Ekholm.

– Vi befinner oss i en krigsekonomi i energisektorn och situationen har förvärrats av beskedet att Ryssland stryper gasen till Tyskland. Vi agerar därför snabbt för att få på plats garantier för att hantera den situation som elbolagen befinner sig i och ytterst undvika en finanskris, sade finansminister Mikael Damberg under en pressträff under söndagen.

– Den finansiella stabiliteten i Sverige är god. Regeringen agerar skyndsamt för att avvärja en betydande stabilitetsrisk på elderivatmarknaden, sade finansmarknadsminister Max Elger.

På Nasdaq Clearing AB finns energibolag i Finland, Danmark, Norge samt även Baltikum. Garantierna kommer, enligt regeringen kunna ställas ut till bolag med säten utanför Sverige, till dess att länderna hunnit få på plats egna likviditetsåtgärder.

Talman Andreas Norlén har under söndagen kallat in riksdagen till ett extrainsatt sammanträde idag, måndagen den 5 september.

Regeringens förslag till åtgärder behandlas i riksdagen som ett utskottsinitiativ från finansutskottet. Finansutskottet kommer att sammanträda under måndag förmiddag för att behandla betänkandet.

Betänkandet kommer sedan att bordläggas i kammaren klockan 13.30.

Riksdagen kommer efter debatt att fatta beslut om betänkandet efter klockan 15.00.


Dela sidan:
Skriv ut: