Översikt


Hittar du inte vad du letar efter? Klicka här för att söka.
Annons
Annons

Riksbankens nya krisåtgärder till företagen – miljardköper certifikat

Nyheter
Publicerad: 2020-03-26 14:06
Riksbankschef Stefan Ingves. Foto: Tomas Oneborg / SvD / TT

Riksbanken har beslutat att inleda köp av företagscertifikat och tillfälligt utöka den penningpolitiska motpartskretsen. Syftet är att upprätthålla kreditförsörjningen till svenska företag och därmed stödja efterfrågan, produktionen och sysselsättningen i Sverige.

Riksbanken meddelar i dag ytterligare åtgärder för att ”undvika att livskraftiga företag slås ut till följd av coronapandemin”.

Beslutet fattades vid ett extrainsatt penningpolitiskt möte.

Som ett nästa steg i Riksbankens obligationsköps-program inleder Riksbanken köp av företagscertifikat utgivna i svenska kronor av svenska icke-finansiella företag.

”Genom att köpa företagscertifikat bidrar Riksbanken till att förbättra marknadens funktionalitet och på så sätt förbättra kreditförsörjningen till företag”, framgår det av ett pressmeddelande.

Köper för 4 miljarder kronor

Riksbanken avser att torsdagen den 2 april påbörja köp av företagscertifikat utgivna i svenska kronor av svenska icke-finansiella företag till ett nominellt belopp om 4 miljarder kronor. Köpen görs på andrahandsmarknaden och de företag som ger ut certifikaten ska ha rating BBB- eller högre.

Riksbanken har även beslutat att ge möjlighet för andra institut, som står under Finansinspektionens tillsyn, än penningpolitiska motparter att delta i det tidigare beslutade programmet för utlåning till företag via banker (penningpolitiska motparter). Genom att teckna ett särskilt avtal ska dessa institut kunna bli tillfälliga penningpolitiska motparter. Syftet är att lånen ska nå fler icke-finansiella företag. 

Liknande arrangemang under finanskrisen

Ett liknande arrangemang gjordes under finanskrisen, även då utökade Riksbanken antalet motparter. 

Den 13 mars annonserade Riksbanken beslutet att låna ut upp till 500 miljarder kronor till företag via bankerna. Den 20 mars hölls den första auktionen på 100 miljarder kronor.

Den 23 mars beslutade Riksbanken att mellan den 27 mars och den 17 april, vid fyra tillfällen, erbjuda sammanlagt 400 miljarder svenska kronor i lån till bankerna i syfte att öka deras utlåning till företag. 

Lånen ges ut mot säkerheter till en rörlig ränta motsvarande Riksbankens reporänta, för närvarande 0 procent, och löper i 2 år.

Ansökningar om att bli tillfällig penningpolitisk motpart kommer att hanteras skyndsamt, skriver Riksbanken.


Dela sidan:
Skriv ut:

Kommentarer
Håll dig till ämnet i artikeln du kommenterar och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och för berörda personer i artikeln. Inlägg som vi bedömer som olämpliga kommer tas bort.