Översikt


Hittar du inte vad du letar efter? Klicka här för att söka.
Annons
Annons

Riksbanken väntas höja styrräntan rejält 

Nyheter
Publicerad: 2022-09-20 07:45
Riksbankschef Stefan Ingves. Foto: Henrik Montgomery / TT / kod 10060

Under tisdagen klockan 9.30 väntas Riksbanken höja styrräntan rejält för att mota stigande priser och ökad inflationstakt. Flertalet bedömare räknar med minst en så kallad trippelhöjning följd av ytterligare höjningar under hösten och vintern, enligt SVT.

En del bedömare tror på en trippelhöjning, med 75 räntepunkter, vilket skulle innebära att Riksbanken i ett slag dubblar styrräntan från 0,75 procent till 1,5 procent. Vissa bedömare tror att det till och med kan komma en kvadrupelhöjning med 100 punkter, enligt SVT.

Riksbankens mål är att prisökningstakten långsiktigt ska ligga på 2 procent – i augusti var den 9 procent.

Ring till banken om du vill slippa amortera

De allra flesta hushåll klarar att betala för sina amorteringar och räntor. Men en del kan nu i och med höjda elräkningar och bland annat dyrare livsmedel. Då kan man ringa banken för att slippa amortera, säger Finansinspektionens chefsekonom Henrik Braconier, till Sveriges Radio.

– Börjar det bli knapert är det bäst att ringa banken och så startar man en dialog. Vi tycker det är bra om folk utnyttjar det här, säger han.

Tisdagens räntehöjning blir av allt att döma inte heller den sista. Ekonomerna räknar med att den följs av flera och att styrräntan nästa sommar kommer att ligga på 3,5 procent.


Dela sidan:
Skriv ut: