Översikt


Hittar du inte vad du letar efter? Klicka här för att söka.
Annons
Annons

Riksbanken uppmanar: lös in ogiltiga sedlar innan avgiften höjs

Nyheter
Publicerad: 2020-06-25 09:59
Riksbankschef Stefan Ingves. Foto: Tomas Oneborg / SvD / TT

Det är nu tre år sedan sedel- och myntutbytet avslutades men fortfarande saknas ogiltiga sedlar till ett värde av 5,5 miljarder. Det är sedlar som blev ogiltiga under sedelutbytet 2015–2017. Passa på att lösa in dina gamla sedlar före den 1 oktober 2020 då avgiften höjs. 

Under sedelutbytet 2015–2017 blev sedlar till ett totalt värde av 88 miljarder ogiltiga. 92 procent har kommit in till Riksbanken men fortfarande saknas sedlar till ett värde av 5,5 miljarder. Detta framgår av ett pressmeddelande från Riksbanken.

För den summan kan man köpa 10 ton guld vilket är ungefär 830 guldtackor. Om man lägger sedlarna på en rad efter varandra motsvarar det 175 maratonlopp eller 740 mil. 

Avgiften höjs

Det finns alltid en möjlighet att lösa in ogiltiga sedlar hos Riksbanken. För ogiltiga sedlar som skickas in från och med den 1 oktober höjs dock avgiften från nuvarande 100 kronor till 200 kronor per ansökan.

Under de senaste åren har Riksbanken beviljat 99 procent av ansökningarna som skickats in, framgår det av pressmeddelandet.

Sedlar som skänkts går ej att lösa in

Den 1 oktober ändras även reglerna för inlösen av ogiltiga sedlar så att bara den som ägde sedlarna när de blev ogiltiga samt dödsbon har möjlighet att få dem inlösta. Förändringen innebär att ogiltiga sedlar som till exempel sålts, getts som gåva eller skänkts till insamlingar inte längre kan lösas in.


Dela sidan:
Skriv ut:

Kommentarer
Håll dig till ämnet i artikeln du kommenterar och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och för berörda personer i artikeln. Inlägg som vi bedömer som olämpliga kommer tas bort.