Översikt


Hittar du inte vad du letar efter? Klicka här för att söka.
Annons
Annons

Riksåklagaren driver brott mot knivlagen till HD

Nyheter
Publicerad: 2020-05-14 09:39
Riksåklagare Petra Lundh Foto: Henrik Montgomery / TT /

Riksåklagaren har nu överklagat en hovrättsdom där en ung man dömdes för brott mot knivlagen till Högsta domstolen.
yrkar att mannen ska dömas för grovt brott, istället för brott av normalgraden.

Den unga mannen dömdes i såväl tingsrätt som hovrätt för brott mot knivlagen efter haft med sig två knivar och ett metallrör till sin skola i Enköping. Han hade dagen innan hamnat i bråk med okända personer.
En av knivarna, som beskrivs som en större morakniv, var ”monterad” i byxskärpet på ett sätt som gjorde att den snabbt skulle kunna användas.

Försvårande

Både tingsrätt och hovrätt konstaterar att detta är att anse som en försvårande omständighet. Men kom dock sammantaget fram till att brottet inte skulle rubriceras som grovt, vilket åklagaren åtalat för.

Nu överklagar Riksåklagaren hovrättsdomen och vill att HD ska pröva är när ett brott mot knivlagen ska rubriceras som grovt.

– Min uppfattning är att det finns flera omständigheter som gör att brottet bör bedömas som grovt, säger riksåklagare Petra Lundh.

– Dels handlar det om att den större kniven var monterad i byxlinningen och snabbt kunde dras fram, dels har brottet begåtts i en skola. På senare år har det genomförts flera allvarliga attacker mot skolor med vapen, varav en i Sverige. Den utvecklingen gör att man bör se allvarligare på innehav av knivar i skolor än vad man kunde förutse när lagen stiftades. Det finns också några ytterligare omständigheter som motiverar att brottet bör vara grovt.

Knivar allt vanligare

I överklagandet skriver Riksåklagaren också att polis och åklagare vittnar om att knivar blir allt vanligare som vapen, eftersom straffskärpningarna när det gäller skjutvapen innebär att de som bär vapen illegalt bedömer det som betydligt mindre riskabelt att beväpna sig med kniv.


Dela sidan:
Skriv ut:

Kommentarer
Håll dig till ämnet i artikeln du kommenterar och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och för berörda personer i artikeln. Inlägg som vi bedömer som olämpliga kommer tas bort.