Översikt


Hittar du inte vad du letar efter? Klicka här för att söka.
Annons
Annons

RF kräver hårdare tag mot matchfixning – ”största hotet”

Nyheter
Publicerad: 2020-02-14 10:19
Foto: Erik Nylander/TT

Spelinspektionens förslag till begränsningar räcker inte för att motverka matchfixning.
Det anser Riksidrottsförbundet som kräver att regeringen agerar om det förslag som nu ligger på bordet blir verklighet.
– Vi kan inte acceptera att Spelinspektionen sätter utländska spelbolags intressen före att motverka matchfixning, säger RF:s ordförande Björn Eriksson.

Under våren kommer Spelinspektionen att fatta beslut om vilka typer av spel som ska vara tillåtna på den svenska spelmarknaden i framtiden.

Man har, i ett förslag som nu gått på remissrunda, föreslagit att spel ska förbjudas på individuella prestationer.  Om förslaget blir verklighet innebär det att spelbolagen på den svenska licensmarknaden inte får erbjuda vadhållning på regelbrott eller förlust i delmoment. Det blir exempelvis förbjudet att spela på gula kort eller om en tennisspelare kommer att göra ett dubbelfel.

Enligt Björn Eriksson, Riksidrottsförbundets ordförande, är dock detta förslag långt ifrån tillräckligt.

– Förbud mot gula och röda kort är bra, men det räcker inte på långa vägar. Om Spelinspektionen inte vill gå längre krävs att Ardalan Shekarabi ändrar lag eller förordning så att myndigheten måst ändra sig.

Vill se förbud mot spel på lägre divisioner

Från Spelinspektionens sida har man, i ett uttalande på sin hemsida, beskrivit förslaget som att det kommer bidra till att motverka att idrottare själva manipulerar sina resultat.

– Med den här åtgärden motverkar vi att idrottsutövare själva manipulerar resultat. Samtidigt minskar motivet för en utomstående att försöka påverka en enskild utövare, säger Spelinspektionens Generaldirektör Camilla Rosenberg.

Riksidrottsförbundet vill dock se att man går ett steg längre och även förbjuder spel på lägre divisioner i exempelvis fotboll.

– Vi kan inte acceptera att Spelinspektionen sätter utländska spelbolags intressen före att motverka matchfixning som tillsammans med doping är det största hotet mot idrotten, säger Björn Eriksson.


Dela sidan:
Skriv ut: