Översikt


Hittar du inte vad du letar efter? Klicka här för att söka.
Annons
Annons

Restaurang vägrade servera kvinna i rullstol – stäms av DO

Nyheter
Publicerad: 2019-12-03 09:23
Foto: Gorm Kallestad/NTB scanpix /TT

Diskrimineringsombudsmannen (DO) stämmer en restaurang i södra Stockholm. Anledningen är att restaurangen vägrade servera vin till en kvinna som använder rullstol. Det framgår av ett pressmeddelande från DO.

– DO anser därför att det finns skäl att anta att restaurangens agerande har haft samband med kvinnans funktionsnedsättning. Enligt den särskilda bevisregel som gäller i diskrimineringsmål måste restaurangen nu visa att man inte har diskriminerat kvinnan, säger Karin Ernfors processförare på DO.

Nekades beställa vin

Bakgrunden till fallet är att en kvinna som använder rullstol besökte en restaurang i ett köpcentrum i södra Stockholm. 

På restaurangen försökte kvinnan beställa ett glas vin, men fick ”avvärjande handsignaler och huvudskakningar” till svar. 

Efter att ha försökt beställa flera gånger bad kvinnan att få tala med restaurangchefen, som inte heller gav någon förklaring till beteendet. Kvinnan lämnade då restaurangen. 

Restaurangen: kvinnan var berusad

Enligt DO har restaurangens chef bekräftat att kvinnan nekats beställningen. Restaurangchefen hävdar dock att det berodde på att kvinnan uppfattades vara berusad. 

Enligt DO:s utredning framkommer dock andra uppgifter som ger ett tydligt stöd för att kvinnan var nykter vid tillfället. Kvinnan uppfattades inte heller som alkoholpåverkad av andra personer. 

Enligt DO framstår det därför inte som troligt att restaurangpersonalen uppfattade henne som så pass onykter att det var befogat att neka henne beställning.

Stämmer restaurangen

Nu stämmer DO restaurangen för diskriminering som har samband med funktionsnedsättning, och yrkar på 30 000 kronor i diskrimineringsersättning till kvinnan.

Det blir upp till Stockholms tingsrätt att ta ställning i frågan.


Dela sidan:
Skriv ut:

Paulina Stén
paulina.sten@blendow.se