Översikt


Hittar du inte vad du letar efter? Klicka här för att söka.
Annons
Annons

Rekyl på bostadsmarknaden – priser på bostadsrätter ökar

Nyheter
Publicerad: 2023-03-08 07:30

Under februari steg priserna på bostadsrätter med +1 procent medan villapriserna var oförändrade. Prisutvecklingen på årsbasis ligger nu på -11 procent för bostadsrätter och -13 procent för villor. Detta visar de senaste mätningarna från Svensk Mäklarstatistik.

Svensk Mäklarstatistik presenterar under onsdagen statistik över bostadspriserna i februari. När det gäller bostadsrätter denna månad sticker centrala Göteborg ut med en rekyl uppåt på +2 procent jämfört med förra månadens -1 procent.

– Priserna i centrala Stockholm ökade med +1 procent medan de var oförändrade i centrala Malmö. I samtliga storstadsområden ökade priserna med +1 procent. På årsbasis varierar nedgångarna från -9 procent, vilket gäller Malmöområdet, till -14 procent i Storgöteborg, säger Per-Arne Sandegren, analyschef på Svensk Mäklarstatistik.

Priser på villor

Under februari ökade priserna på villor med +1 procent i Storgöteborg och Stormalmö, medan de var oförändrade i Storstockholm. På årsbasis har priserna minskat mellan -14 procent och -16 procent för storstadsområdena.

– För första gången sedan april 2022 konstaterar vi en positiv månadssiffra för bostadsrätter på riksnivå. Det är inte ovanligt att året inleds med uppgångar, och det återstår att se ifall vi närmat oss en mer balanserad bostadsmarknad. Ännu är dock antalet bostadsförsäljningar fortsatt lågt. Under februari såldes 8 100 bostadsrätter och 3 200 villor, vilket är -25 procent respektive -20 procent färre försäljningar jämfört med samma månad förra året avslutar Per-Arne Sandegren. 

Mäklarsamfundets kommentar

– Trots ett stort utbud steg bostadsrättspriserna medan villapriserna var oförändrade. Någon större effekt av Riksbankens senaste höjning går inte att se. Köpare i dagens marknad begränsas av stigande räntor, men gynnas samtidigt av ett stort utbud och lägre priser, säger Jonas Rosén, vd Mäklarsamfundet.


Dela sidan:
Skriv ut: