Översikt


Hittar du inte vad du letar efter? Klicka här för att söka.
Annons
Annons

Rekordtapp i tillväxttro bland världens företagsledare

Nyheter
Publicerad: 2023-01-17 07:49
Foto: Leif T Jansson/TT

Knappt var femte vd tror på ökad global tillväxt under de kommande tolv månaderna, vilket kan jämföras med närmare åtta av tio som gav samma svar förra året. Detta enligt PwC:s årliga vd-undersökning där drygt 4 400 företagsledare frågats ut om nuläge och framtid.

– Optimism och framtidstro har förbytts i en mer dyster syn på tillväxt och ekonomisk utveckling, och vi får gå tillbaka till finanskrisen för 15 år sedan för att se en liknande svängning. Samtidigt finns det ljusglimtar, bland annat när det gäller svenska bolags inställning till klimatfrågor, säger Sofia Götmar-Blomstedt, vd PwC Sverige.

PwC:s årliga vd-undersökning visar även att företagsledarna ser de stora behov av att förändra verksamheten. Fyra av tio företagsledare menar till och med att bolaget bara kommer att vara relevant i högst tio år till med nuvarande inriktning. Hela 76 procent säger att de kommer investera i automatisering av processer och system som ett sätt att ställa om. Drygt 70 procent ser ett ökat fokus på kompetensutveckling av medarbetarna, och nästan lika många ser behov av att införa ny teknik för att utveckla verksamheten.

– Undersökningen visar också att svenska vd:ar är mer intresserade av klimatrelaterade investeringar, till exempel användning av alternativa energikällor och satsningar på att minska bolagets koldioxidpåverkan.  Dessutom uppger 39 procent av de svenska företagen att de har utvecklat nya klimatvänliga produkter och processer. Globalt är motsvarande siffra 25 procent, berättar Sofia Götmar-Blomstedt.

Oro för ökad inflation

PwC uppger attI årets undersökning även visar att fyra av tio vd:ar visar oro för ökad inflation och minskad köpkraft och tre av tio för makroekonomisk instabilitet. Givet världsutvecklingen med bland annat Rysslands invasion av Ukraina, har geopolitiska konflikter klättrat på oroslistan. Cyber- och hälsorisker som låg i topp förra året, hamnar nu först på plats fyra och fem och bekymrar nu så få som 20 respektive 14 procent. Även riskerna med klimatförändringarna hamnar långt ner på oroslistan, där bara 14 procent ser utvecklingen som ett hot mot den egna verksamheten. 

– Verkligheten tvingar företagen att prioritera ekonomiska utmaningar. Det här är samtidigt oroande, då det gäller att behålla fokus på samtliga riskfrågor även i sämre tider. Ett exempel är cyberrisker som är ett direkt hot mot verksamheten och kan leda till stora kostnader och ett sargat varumärke, säger Sofia Götmar-Blomstedt.

En annan slutsats från undersökningen är att 40 procent ser USA som det viktigaste landet för bolagets tillväxt de kommande tolv månaderna. Kina kommer på andra plats med 23 procent, och gapet mellan de två globala tungviktarna har därmed ökat sedan förra året. För svensk del är Tyskland i fortsatt i topp och i år är det åtta procentenheter fler som anger landet som viktigast för tillväxten. Även de nordiska ländernas betydelse har ökat markant för svenska vd:ar jämfört med för ett år sedan.

Om undersökningen

CEO Survey är en global vd-undersökning som PwC har publicerat i 26 år. I årets upplaga medverkar 4 410 företagsledare från 105 länder intervjuats om synen på nuläge och framtid. 71 svenska vd:ar medverkar i undersökningen, som genomfördes under oktober och november 2022. 


Dela sidan:
Skriv ut: