Översikt


Hittar du inte vad du letar efter? Klicka här för att söka.
Annons
Annons

Rekordmånga vill ha skuldsanering – unga ökar mest

Nyheter
Publicerad: 2023-09-19 10:12

Fler och fler svenskar ansöker om skuldsanering hos Kronofogden.
Störst är ökningen bland unga.
– Det är oroande att så många unga personer har ekonomiska problem och upplever att det inte finns någon annan väg ut ur skulderna än skuldsanering, säger Per-Olof Lindh.

En person som har så stora skulder att de inte kan betala tillbaka ”inom en överskådlig tid”, kan ansöka om skuldsanering. Och antalet svenskar som ansökt har ökat med 24 procent första halvåret 2023 jämfört med motsvarande period förra året.

– Vi har aldrig tidigare tagit emot så många ansökningar, säger Per-Olof Lindh, enhetschef på Kronofogden i ett pressmeddelande.

Högsta siffran någonsin

Under årets första sex månader hade cirka 17 500 personer ansökt om skuldsanering – vilket är den högsta siffran hittills. Störst ökning står gruppen 18–30 år för, här har antalet ansökningar ökat med 36 procent.

– Det är oroande att så många unga personer har ekonomiska problem och upplever att det inte finns någon annan väg ut ur skulderna än skuldsanering, säger Per-Olof Lindh.

En förklaring är att det idag är enkelt att snabbt låna pengar, handla på avbetalning och spela om pengar.

– Det gör det lätt att dra på sig skulder i ung ålder. Det ekonomiska läget i Sverige är också tufft för många, med ökande priser på mat, el, bensin och höjda räntor.

Ansökningarna om skuldsanering har ökat i hela landet, men det finns variationer. I Kronobergs län är ökningen 51 procent, medan den i Gävleborg endast är 6 procent.

Sex av tio får avslag

Men att fler svenskar söker skuldsanering betyder inte automatiskt att fler blir beviljade skuldsanering. Drygt sex av tio får avslag på sin ansökan, uppger Kronofogdemyndigheten.

– För att bli beviljad skuldsanering behöver du både ha koll på dina inkomster, utgifter och skulder. Du behöver också kunna visa att du gjort ansträngningar för att förbättra din situation, till exempel försökt att öka inkomsterna och minska kostnaderna eller kommit till rätta med ett spelmissbruk. Det ska vara tydligt att du inte kan betala av dina skulder inom en period på cirka 7–15 år, säger Per-Olof Lindh.

– Vi ser att många ansöker om skuldsanering när de hamnat i mer tillfälliga ekonomiska svårigheter, men det är inte den gruppen skuldsanering riktar sig till. För dem är det mycket bättre att titta på andra lösningar än att lägga tiden på en ansökan.


Dela sidan:
Skriv ut: