Översikt


Hittar du inte vad du letar efter? Klicka här för att söka.
Annons
Annons

Rekordmånga nya åklagare anställs – 50 procent fler än förra året

Nyheter
Publicerad: 2021-09-30 13:37
Åklagarmyndigheten. Foto: Henrik Montgomery / TT

Det råder hög rekryteringstakt på Åklagarmyndigheten. Totalt 150 nya åklagare har anställts innan året är slut.

I april när Regeringen och samarbetspartierna presenterade satsningarna på rättsväsendet blev det klart att Åklagarmyndigheten får ett budgettillägg på 90 miljoner kronor för 2021. Pengarna har möjliggjort en rekryteringssatsning inom myndigheten, framgår det av Åklagarmyndighetens hemsida.

50 procent fler nyrekryteringar

Målet att ha 87 nya åklagare före semestrarna överträffades när hela 100 åklagare hann anställas. Sofia Forsberg som arbetar som teamledare på personalenheten berättar att det totalt kommer att röra sig om över 150 nya åklagare innan året är slut, det vill säga 50 procent fler nyrekryteringar än förra året.

– Men det stannar inte vid åklagare. För att hantera trycket på åklagarkamrarna fyller vi även på med olika stödfunktioner. Totalt är vi nu närmare 1 700 personer på myndigheten, att jämföra med runt 1 500 för ett år sedan, berättar hon enligt en text på Åklagarmyndighetens hemsida.

Rekryteringar via Skype

Åklagarmyndigheten menar att det som möjliggör den höga rekryteringstakten är dels de tillskjutna medlen, dels det målmedvetna samarbetet med områdeschefer och kammarchefer runt om i myndigheten.

Under pandemin har rekryteringarna mestadels skett via Skype då rekryteringsteamet sitter i Stockholm.

– Ofta träffas kandidaten och chefen på kammaren och rekryteraren deltar digitalt. Det kan till och med finnas fördelar att mötas digitalt, som att omedvetna fördomar skalas bort, menar säger Sofia Forsberg.

Utbildningsupplägget moderniseras

De nyanställda genomgår intern utbildning i flera steg i myndigheten. Utbildningsupplägget har på grund av pandemin moderniserats. Det har varit extra utbildningstillfällen och man har höjt deltagartaket för att slussa in alla.

– Det har inneburit en del extra jobb för de seniora åklagare som håller i de olika utbildningspassen för de nyanställda men alla har ansträngt sig för att få det att fungera. Läget har underlättats av att pandemin fört med sig att fysiska träffar ställts om till distansutbildning. Här har vi passat på att dra lärdomar om vilka delar av utbildningarna som faktiskt lämpar sig särskilt bra att genomföra digitalt, berättar Lisa Hannerfors enligt Åklagarmyndighetens hemsida.


Dela sidan:
Skriv ut: