Översikt


Hittar du inte vad du letar efter? Klicka här för att söka.
Annons
Annons

Rekordmånga ansöker om skuldsanering hos Kronofogden

Nyheter
Publicerad: 2021-09-14 07:49

Intresset för skuldsanering har ökat kraftigt de senaste åren och under årets första sex månader noterades en ny rekordnivå, enligt Kronofogden.

Rekordmånga ansöker om skuldsanering, enligt Kronofogden.

– Vi har aldrig tidigare tagit emot så många ansökningar, säger Per-Olof Lindh, enhetschef på Kronofogden.

Nytt rekord

Fram till den sista juni ansökte cirka 15 500 personer, en ökning med drygt 200 personer jämfört med samma period förra året, vilket är ett nytt rekord. Men i takt med att fler har fått upp ögonen för skuldsanering har andelen beviljade ansökningar minskat.

– Vissa som ansöker är inte tillräckligt väl förberedda. Du behöver både ha koll på dina inkomster, utgifter och skulder. Du behöver också kunna visa att du gjort ansträngningar för att förbättra din situation, till exempel försökt att öka inkomsterna och minska kostnaderna eller kommit till rätta med ett spelmissbruk, säger Per-Olof Lindh.

Han uppger att Kronofogdens bästa råd är att ta hjälp av kommunens budget- och skuldrådgivare.

Ansökningar från unga ökar

Antalet unga, 18–30 år, som ansökte om skuldsanering ökade dramatiskt 2020. I år har söktrycket avtagit något. Men trots minskningen ligger antalet ansökningar fortfarande på en historiskt hög nivå, och Per-Olof Lindh oroar sig över utvecklingen.

– Jag har jobbat på Kronofogden i nästan 30 år och det här har jag inte sett tidigare. Det är allvarligt att vi ser att så många unga har stora ekonomiska problem, säger han.

– Aldrig tidigare har det varit så snabbt och enkelt att låna pengar. Vi lever i ett samhälle som är uppbyggt kring lån och skulder, och att handla och spela på nätet. Det är mycket lättare att dra på sig skulder i dag jämfört med när jag var ung.

Arbetslöshet är den vanligaste orsaken till att människor ansöker om skuldsanering, tre av tio sökande anger detta som huvudorsak enligt Kronofogden. Konsumtionsskulder är den vanligaste skuldtypen. Drygt varannan sökande har barn, mer än hälften saknar heltidsanställning, sju av tio är ensamstående och en av tre har problem med ohälsa.

Kvinnors skuldsättning är i högre grad kopplad till sjukdom, låga inkomster och dödsfall. Medan männens skulder oftare är kopplade till missbruk, fordon, brottslighet och dåliga investeringar.

Om skuldsanering

Skuldsanering innebär i regel att du betalar hela eller delar av din skuld enligt en betalningsplan, lever på existensminimum – inkomst däröver går till att betala din skuld, är skuldfri efter fem år.


Dela sidan:
Skriv ut: