Översikt


Hittar du inte vad du letar efter? Klicka här för att söka.
Annons
Annons

Rekordlåg arbetslöshet i norr efter satsningar på industrin

Nyheter
Publicerad: 2022-05-12 08:01
STOCKHOLM 2020-09-28 Arbetsförmedlingens huvudkontor i Solna. Foto: Simon Rehnström / SvD / TT / Kod: 30386 ** OUT DN, Dagens Industri (även arkiv) och Expressen **

Arbetslösheten i Jämtlands, Västerbottens och Norrbottens län är nu rekordlåg. Samtidigt skiljer sig återhämtningen efter pandemin stort mellan landets län.

I slutet av april var närmare 345 000 personer arbetslösa, vilket är en minskning med närmare 81 000 personer jämfört med samma månad förra året. Därmed har arbetslösheten minskat till 6,8 procent från 8,2 procent på ett år. Det framgår av statistik från Arbetsförmedlingen.

Högst arbetslöshet i Södermanland

Arbetslösheten minskar i samtliga län i landet jämfört med april föregående år.
Totalt sett var arbetslösheten högst i Södermanlands (9,4 procent), Gävleborgs (9,1) och Skåne län (8,7). Lägst arbetslöshet hade Västerbottens län med 4,6 procent.

Återhämtningen går dock olika fort i olika delar av landet. I Jämtlands, Norrbottens samt Västerbottens län är arbetslösheten nu den lägsta sedan nuvarande mätmetod infördes år 2008.

I Uppsala och Stockholms län släpar återhämtningen efter. Där ligger arbetslösheten på samma nivå som precis innan pandemin bröt ut.

Satsningar på industrin

 – De tre länen i norr som nu har en rekordlåg arbetslöshet har gjort stora investeringar i bland annat industrin på senare år. Stockholm och Uppsala har en stor privat tjänstesektor som drabbades hårt av pandemin och där har återhämtningen inte gått lika snabbt, säger Anders Ljungberg, tillförordnad analyschef.

– Det är oerhört glädjande med återhämtning. Men vi har fortsatt stort fokus på att motverka och bryta långtidsarbetslösheten. Kompetensutveckling är nyckeln men de långtidsarbetslösa är inte en homogen grupp där alla är i behov av samma stöd, säger Maria Mindhammar, generaldirektör på Arbetsförmedlingen.


Dela sidan:
Skriv ut: