Översikt


Hittar du inte vad du letar efter? Klicka här för att söka.
Annons
Annons

Region skickade patientkallelser i fönsterkuvert – straffas nu

Nyheter
Publicerad: 2023-01-18 10:01
Foto: Fredrik Sandberg / TT

Region Dalarna tvingas betala 200 000 kronor i sanktionsavgift för att man inte har vidtagit tillräckliga säkerhetsåtgärder för att skydda känsliga personuppgifter mot obehörigt röjande när patientkallelser skickades i fönsterkuvert.
Det slår Integritetsskyddsmyndigheten fast i ett färskt beslut.

IMY har granskat region Dalarna och konstaterar att cirka 2 500 kallelser per år har skickats ut till patienter- i fönsterkuvert – trots att de innehållit känsliga personuppgifter.

Enligt IMY innebär detta att känsliga personuppgifter obehörigen har röjts för ett okänt antal personer som kommit i kontakt med breven.

– Det innebär att känsliga personuppgifter om patienten har varit tillgängliga för exempelvis den som arbetar med att hantera post, den som bor med mottagaren och den som tagit emot ett brev som levererats till fel adress. Uppgifterna har därmed inte skyddats på ett tillräckligt sätt, säger Maja Welander som lett granskningen, i ett pressmeddelande.

Drabbas av sanktionsavgift

Eftersom regionen inte vidtagit tillräckliga säkerhetsåtgärder för att skydda de känsliga personuppgifterna i samband med utskicken påförs man nu en sanktionsavgift på 200 000 kronor för överträdelse av dataskyddsförordningen.


Dela sidan:
Skriv ut: