Översikt


Hittar du inte vad du letar efter? Klicka här för att söka.
Annons
Annons

Region annonserade inte sin upphandling – hotas av avgift

Nyheter
Publicerad: 2023-11-20 08:51
Riksbanken i Stockholm. Foto: Anders Wiklund / TT

Region Örebro annonserade inte sin upphandling av laboratorieutrustning enligt upphandlingsreglerna med motivering att det bara fanns en enda tänkbar leverantör.
Konkurrensverket anser att det är en otillåten direktupphandling och yrkar nu på att Regionen ska betala upphandlingsskadeavgift.

Region Örebro ingick i november 2022 ett avtal om laboratorieutrustning. Upphandlingen uppgår till ett värde av drygt 5 miljoner kronor. Enligt Konkurrensverket annonserade inte kommunen upphandlingen enligt lagen om offentlig upphandling (LOU) med motiveringen att det av tekniska skäl bara fanns en enda leverantör på marknaden som kunde tillhandahålla det regionen efterfrågade.

”Konkurrensverket anser att regionens marknadsanalys inte är tillräcklig. Den gör inte sannolikt att det enbart är den valda leverantören som kan uppfylla kraven i upphandlingen. LOU:s undantag för annonsering av tekniska skäl kunde därför inte användas vid upphandlingen”, skriver Konkurrensverket.

Upphandlingsskadeavgift

Konkurrensverket vänder sig nu till Förvaltningsrätten i Karlstad och yrkar att Region Örebro ska betala 370 000 kronor i upphandlingsskadeavgift för att ha genomfört en otillåten direktupphandling.


Dela sidan:
Skriv ut: