Översikt


Hittar du inte vad du letar efter? Klicka här för att söka.
Annons
Annons

Regeringen vill underlätta hemlig tvångsmedelsanvändning

Nyheter
Publicerad: 2020-10-16 09:38
Inrikesminister Mikael Damberg (S) Foto: Tomas Oneborg / SvD / TT /

Regeringen vill att hemliga tvångsmedel ska kunna användas i fler sammanhang än vad som är möjligt idag och har därför tillsatt en stor utredning om detta.
Det meddelade inrikesminister Mikael Damberg på en pressträff under fredagsmorgonen.

Utredaren har fått tio deluppdrag som inriktade på utökade möjligheter till hemlig tvångsmedelsanvändning.
Utredaren ska, bland annat, ta ställning till om man ska kunna lägga samman det förväntade straffet av flera brott som en person misstänks förför att på så sätt komma upp i den nivå som krävs för användande av hemliga tvångsmedel. I dag bedömer man endast det förväntade straffet av ett brott när beslut fattas om användning av de hemliga tvångs­medlen.

– Många brott hamnar idag under de uppställda kraven och regeringen vill nu att utredaren ska ta ställning till denna fråga, säger inrikesminister Mikael Damberg (S) under morgonens pressträff.

Vill kunna avlyssna vid misstanke om utpressning

Regeringen har även gett utredaren i uppdrag att se över om åklagare skulle kunna få möjlighet att fatta tillfälliga interimistiska beslut om hemlig rumsavlyssning, en möjlighet som inte finns i dagsläget.
Dessutom ska utredaren ta ställning till om de brottsbekämpande myndigheterna ska få använda hemliga tvångsmedel vid misstanke om exempelvis övergrepp i rättssak och utpressning.

– Vi måste hitta ett sätt att bryta tystnadskulturen som råder idag, säger Mikael Damberg.

Utredaren ska redovisa sitt uppdrag senast 14 april 2022


Dela sidan:
Skriv ut: