Översikt


Hittar du inte vad du letar efter? Klicka här för att söka.
Annons
Annons

Regeringen vill slopa ungdomsrabatten för 18-20-åringar

Nyheter
Publicerad: 2021-07-21 10:21
Justitieminister Morgan Johansson (S). Foto: Henrik Montgomery / TT

Regeringen vill slopa straffreduktionen för unga i åldern 18-20 ska slopas vid allvarlig brottslighet.
Det rör sig om brott som har ett minimistraff på ett års fängelse, exempelvis mord, dråp och våldtäkt.

Justitie- och migrationsminister Morgan Johansson höll under onsdagsmorgonen en presskonferens där han presenterade två nya initiativ mot allvarlig brottslighet.

Regeringen vill nu att straffreduktionen för unga i åldern 18-20 ska tas bort vid allvarlig brottslighet. Justitieministern var dock noga med att poängtera att detta endast ska gälla vid allvarliga brott, exempelvis mord, dråp och våldtäkt, och inte vid samtliga brott. Det handlar om brott som har ett minimistraff på ett års fängelse.

Dessutom föreslår regeringen att livstidsstraff ska kunna dömas ut för personer mellan 18-20 år. Vissa allvarliga brott som begås av unga personer mellan 18-20 ska inte heller kunna preskriberas, exempelvis mord och våldtäkt mot barn.
Den nya lagändringen föreslås träda i kraft i januari nästa år.

Skärpt syn på flerfaldig brottslighet

Regeringen vill också se en ”skärpt syn på flerfaldig brottslighet” och ger därför Svea hovrätts president Anders Perklev i uppdrag att göra en översyn av straffmätning vid flerfaldig brottslighet. Enligt regeringen vill man ”säkerställa att straffet står i proportion till brottslighetens allvar, även för den som begår flera brott”.

– Om lagstiftningen uppfattas så att det efter ett visst antal brott ser ut att sakna betydelse att en gärningsman gör sig skyldig till ytterligare brott, kan det ge intryck av att rättsordningen till sist är likgiltig inför den skada brottsligheten medför. Det riskerar att undergräva systemets trovärdighet och legitimitet. Vid flerfaldig brottslighet bör hela straffskalan användas i ökad utsträckning. Det är därför hög tid att se över dagens regelverk, säger justitie- och migrationsminister Morgan Johansson (S) i ett uttalande.

Texten uppdateras


Dela sidan:
Skriv ut: