Översikt


Hittar du inte vad du letar efter? Klicka här för att söka.
Annons
Annons

Regeringen vill se ”snabbare lagföring” i hela landet

Nyheter
Publicerad: 2022-07-19 09:53
Morgan Johansson. Foto: William Eriksson

Regeringen vill att försöks­verksam­heten med snabbare lagföring ska bli permanent och får nu fram med en proposition innehållande förslag som ska möjliggöra ett permanent snabbförfarande i brottmål.
– Brott ska mötas av en snabb reaktion från sam­hället, det är viktigt både för människors trygg­het och för deras förtro­ende för rätts­väsendet, säger justitie- och inrikes­minister Morgan Johansson (S) i ett pressmeddelande.

Försöksverksamheten med snabbare lagföring i brottmål inleddes under 2018 och omfattar brott som ger högst tre års fängelse och där den misstänkte personen är över 18 år samt påträffas på brottsplatsen. Det kan handla om exempelvis narkotikainnehav, stölder, rattfylleri eller skadegörelse.

Den som begår brottet får en tillgänglighetsdelgivning direkt från Polisen på plats av vilken det bland annat framgår ett preliminärt datum för rättegång. Försöksverksamheten har fallit väl ut – och nu vill regeringen göra den permanent.

”Brott ska mötas av snabb reaktion”

Bland förslagen i den proposition som nu läggs på riksdagens bord finns bland annat ett krav på tingsrätterna att avgöra brott som ingått i ett särskilt snabbförfarande skyndsamt, förenklad delgivning i fler fall samt snabbare delgivning av misstankar mot personer under 18 år. Dessutom vill regeringen se effektivare hantering av strafförelägganden.

– Nu ser vi till att möjlig­göra ett perma­nent snabb­förfarande i brottmål i hela landet. Brott ska mötas av en snabb reaktion från sam­hället, det är viktigt både för människors trygg­het och för deras förtro­ende för rätts­väsendet, säger justitie- och inrikes­minister Morgan Johansson (S) i pressmeddelandet.


Dela sidan:
Skriv ut: