Översikt


Hittar du inte vad du letar efter? Klicka här för att söka.
Annons
Annons

Regeringen utreder: Gemensamt biljettsystem för all kollektivtrafk

Nyheter
Publicerad: 2019-08-09 10:15
Foto: Janerik Henriksson / TT

En utredning har tillsatts för att undersöka möjligheten till ett nationellt biljettsystem – för alla kollektivtrafik.
Det meddelade Regeringen i dag.

– Att resa med kollektivtrafik är klimatsmart och vi vet att allt fler resenärer vill kunna välja hållbara transporter. Ett nationellt biljettsystem kommer att göra det enklare att välja buss, tåg eller färja, säger infrastrukturminister Tomas Eneroth.

Klimatmålet innebär en minskning av växthusgasutsläppen inom transportsektorn med 70 procent fram till 2030. För att nå dit måste måste möjligheten för resenärer att resa kollektivt både inom och mellan olika regioner med olika färdmedel underlättas, skriver Regeringen.

– Den som vill resa kollektivt i hela Sverige behöver idag anpassa sig efter många olika biljettsystem. Det kan göra det svårt att hitta rätt information eller att köpa en resa. Ett nationellt biljettsystem skulle göra det enklare för alla att göra klimatsmarta val i vardagen, säger miljö- och klimatminister Isabella Lövin.

Redan i dag finns möjlighet att resa med kollektivtrafik över region- och länsgränser. Men få resenärer känner till dessa möjligheter.

Därför, och för att ”säkerställa en samhällsekonomiskt effektiv hållbar transportförsörjning” har regeringen utsett Gerhard Wennerström till särskild utredare.
Hans uppgift blir att utreda vad som krävs för att införa ett nationellt biljettsystem för all kollektivtrafik i hela Sverige.

Utredaren ska även lämna förslag på hur ett sådant biljettsystem bör utformas, byggas upp, drivas och finansieras.

Den särskilda utredaren ska redovisa uppdraget till Regeringskansliet senast dem 30 april 2020.


Dela sidan:
Skriv ut: