Översikt


Hittar du inte vad du letar efter? Klicka här för att söka.
Annons
Annons

Regeringen satsar 30 miljoner på korta högskolekurser

Nyheter
Publicerad: 2020-05-18 08:08

Regeringen föreslår en satsning om 30 miljoner kronor på korta kurser som kan ge personer som blivit permitterade möjlighet att vidareutbilda sig under permitteringstiden.

Coronapandemin slår hårt mot arbetsmarknaden. Nu föreslår regeringen en satsning om 30 miljoner kronor på korta kurser som kan ge personer som blivit permitterade möjlighet att vidareutbilda sig under permitteringstiden.

Förslaget bygger på en överenskommelse mellan Socialdemokraterna, Centerpartiet, Liberalerna och Miljöpartiet.

Permitterade får möjlighet till vidareutbildning

Fler förväntas söka sig till högskolan för att påbörja en utbildning eller för att omskola sig och utveckla tidigare kompetens under de kommande åren. För att möta utbildningsbehovet hos yrkesverksamma specialister inom flera fält föreslår regeringen nu en satsning på korta kurser.

30 miljoner kronor föreslås fördelas till universitet och högskolor för satsningen 2020. Det ger till exempel personer som blivit permitterade möjlighet att utnyttja permitteringstiden till att vidareutbilda sig.

AI Competence

Vinnova har haft ett pilotprojekt för flexibla korta kurser för yrkesverksamma specialister. Även KK-stiftelsen har under flera år utvecklat kurser i samarbete med lärosäten. Regeringen har även tidigare satsat på artificiell intelligens där sju lärosäten var involverade. Under namnet AI Competence skapades flera kurser inom AI för yrkesverksamma.

Korta kurser för yrkesverksamma

De medel som nu föreslås ger möjlighet att utifrån dessa tidigare satsningar utforma korta kurser för yrkesverksamma. Fler lärosäten kan också vidareutveckla och öka tillgängligheten av ett kursutbud som möter ett utbildningsbehov som finns bland yrkesverksamma specialister inom flera områden.


Dela sidan:
Skriv ut:

Kommentarer
Håll dig till ämnet i artikeln du kommenterar och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och för berörda personer i artikeln. Inlägg som vi bedömer som olämpliga kommer tas bort.