Översikt


Hittar du inte vad du letar efter? Klicka här för att söka.
Annons
Annons

Regeringen lägger fram nya jobbåtgärder – mycket hög risk för tredje våg

Nyheter
Publicerad: 2021-02-23 10:53
Magdalena Andersson på pressträffen.

Regeringen kompletterar nedstängningsstödet till att omfatta även lönekostnader. Det säger finansminister Magdalena Andersson (S) på en pressträff.

I skrivande stund pågår en pressträff där Magdalena Andersson (S) och Ibrahim Baylan presenterar nya jobbåtgärder vid mycket hög risk för tredje våg.

– Det finns en mycket hög risk för en tredje våg samtidigt som vi har ett väldigt allvarligt läge på arbetsmarknaden, säger finansministern.

Rädda svenska jobb

Hon uppger att regeringen kommer att öka takten för att rädda svenska jobb under krisen.

Det så kallade nedstängningsstödet kommer att kompletteras med ersättning för lönekostnader för att undvika risk för uppsägningar vid en eventuell nedstängning av samhället.

Det innebär att avsättningen som görs för en eventuell nedstängning fördubblas.

Med ändringen kan företag alltså få ersättning för upp till 100 procent av lönekostnaderna vid en eventuell nedstängning. Vid korttidspermittering täcker staten 75 procent av kostnaden och arbetstidsminskningen är maximalt 80 procent. Lönekostnader som kompenseras med stöd för korttidsarbete kommer inte omfattas.

Möter tidigare kritik

Därmed möter regeringen kritiken där bland annat Moderaternas ekonomisk-politiske talesperson Elisabeth Svantesson (M) till SVT uttryckt att hon saknar att man inte också kompenserar lönekostnaderna fullt ut i  nedstängningsstödet.

Nedstängningsstödet riktar sig specifikt till företag som blir tvungna att stänga ner sin verksamhet till följd av eventuella förbud som meddelas med stöd av den nya pandemilagen, och tappat minst 30 procent av omsättningen. Takbeloppet är 75 miljoner kronor per månad.

Nedstängningsstödet kräver ett statsstödgodkännande av EU-kommissionen vilket kan medföra justeringar i utformningen.

Omställningsstödet

Samtidigt lämnas nya besked att fler företagare kommer omfattas av det förlängda omsättningsstödet för enskilda näringsidkare.

Regeringen har tidigare meddelat att omsättningsstödet till enskilda näringsidkare kommer att förlängas till och med april 2021. 

Regeringen meddelar i dag att det kommer att införas en möjlighet att ta del av stödet även för de som har fått arbetslöshetsersättning under den stödperiod som ansökan avser och de som har varit föräldralediga eller sjukskrivna under referensperioden, det vill säga 2019.

Från och med stödperioden november – december 2020 sänks också omsättningskravet till 180 000 kronor. Detta görs för att fler enskilda näringsidkare ska kunna ta del av stödet.

Förslagen bygger på en överenskommelse mellan regeringspartierna, Centerpartiet och Liberalerna.


Dela sidan:
Skriv ut: