Översikt


Hittar du inte vad du letar efter? Klicka här för att söka.
Annons
Annons

Regeringen föreslår förlängning av företagens skatteanstånd

Nyheter
Publicerad: 2023-01-03 08:41
Finansminister Elisabeth Svantesson

Regeringen föreslår en utökning av möjligheterna för företag att skjuta upp skatteinbetalning samt öka antalet anståndsmånader från nio till tolv.

Regeringen föreslår att förlänga möjligheten för företag att få tillfälliga skatteanstånd från 12 februari till 12 september 2023. Dessutom ska uppehåll för preliminärskatt på lön och arbetsgivaravgifter kunna beviljas för högst tolv månader, i stället för de nio månader som gäller i dag. Detsamma gäller moms för företag som redovisar moms månads- eller kvartalsvis. Genom detta förslag ska företag kunna komma igenom en tillfällig, svår period med likviditetsbrist.

Tillfällig svårighet och likviditetsbrist

Företag som redovisar moms årsvis får även i fortsättningen skjuta upp två års moms. Det föreslås även att anstånd ska kunna beviljas för redovisningsperioder som inföll under april–juni 2022.

– Svenska företag möter i dag betydligt högre energipriser än tidigare. Regeringen föreslår därför en utökning av möjligheterna för företag att få skatteuppehåll under en period av tillfällig svårighet och likviditetsbrist. Med förslaget får företag ännu större möjligheter till det likviditetsstöd som anstånden innebär, säger finansminister Elisabeth Svantesson.

Lagändringen föreslås träda i kraft den 13 februari 2023.


Dela sidan:
Skriv ut: