Översikt


Hittar du inte vad du letar efter? Klicka här för att söka.
Annons
Annons

Hotade uppgiftslämnare på café – döms för övergrepp i rättssak

Rättsfall
Publicerad: 2022-07-26 10:39

En man i 25-årsåldern med en ledande position i ett kriminellt nätverk döms till fyra månaders fängelse för övergrepp i rättssak.
Detta sedan han hotat en kvinna som lämnat uppgifter om honom i ett polisförhör.

Under sommaren 2020 inleddes en förundersökning sedan det hittats sprängdeg och sprängkapslar i ett källarförråd i en Stockholmsförort. I ett polisförhör kopplat till förundersökningen lämnade en kvinna uppgifter som ledde till att en man misstänktes vara inblandad. Mannen har, enligt åklagare och polis, en ledande roll i ett kriminellt nätverk.

Kort senare häktades mannen, men en dryg månad senare hävdes häktningen och förundersökningen mot honom lades också ned. Andra personer kom dock att åtalas och en huvudförhandling hölls i maj i år – där kvinnan hördes som vittne.

Mannen kom senare att åtalas för övergrepp i rättssak då det påstods att han i våras, innan huvudförhandlingen, sökt upp kvinnan på ett café och angripit henne för att hon lämnat uppgifter vid polisförhör om honom. Enligt åtalet påstods mannen ha gjort uttalanden med innebörd att målsäganden ljugit för polisen och att han fått sitta häktad på grund av henne. Han påstods också ha hotat med att sparka in ansiktet på henne.

Hotade att sparka in huvudet

Målsäganden har berättat att hon befann sig på ett café när mannen och ett antal andra personer kom fram till henne och frågade varför hon hade ljugit och påstod att han hade fått sitta häktad på grund av henne. Hon hade bett honom att lämna henne i fred – och då sade mannen något i stil med ”titta på mig när jag pratar med dig annars sparkar jag huvudet av dig”.

Ett vittne som befann sig på caféet har uppgett att flera män kommit fram till kvinnan och att en av dessa sagt att hon tjallat samt att han hade blivit häktad på grund av henne. Enligt honom förekom inga dödshot, men någon sade att hon skulle bli sparkad i skallen om hon tittade upp.

Den åtalade mannen har å sin sida uppgett att han blev anhållen och häktad på grund av kvinnans vittnesmål. Han har också uppgett att sprängdegen var planterad i syfte att få honom frihetsberövad. Han har nekat till att han skulle sagt att han skulle sparka in huvudet på kvinnan och uppgett att han kommit till cafét när han såg att hans kompisar pratade med henne. Han gick då fram och och frågade vem det var som hade tvingat henne att ljuga och om hon visste vad hon hade gjort mot honom och hans familj. Han försökte förklara moralen i det hon gjort – men fick inte svaren han ville ha. Han har också nekat till att han skulle vara med i något kriminellt nätverk.

Angrepp enligt gärningsbeskrivningen

Tingsrätten ansåg det klarlagt att mannen och hans vänner följde efter kvinnan till cafét och att han där anklagade henne för att ha ljugit för polisen och för att ha gjort så att han blev häktad.

Enligt tingsrätten var det ställt utom rimligt tvivel att det var den åtalade mannen som tillsammans och i samförstånd med andra angripit och hotat kvinnan på det sätt som åklagaren angett i sin gärningsbeskrivning – och han dömdes därför för övergrepp i rättssak.

Döms till fyra månaders fängelse

Då tingsrätten ansåg det klarlagt att han ingår i ett kriminellt nätverk skulle detta beaktas som en försvårande omständighet vid bedömningen av straffvärdet för gärningen. Straffvärdet ansågs därför vara fyra månaders fängelse, vilket han också dömdes till.

Domen överklagades till Svea hovrätt, som nu fastställt tingsrättens dom.


Dela sidan:
Skriv ut: