Översikt


Hittar du inte vad du letar efter? Klicka här för att söka.
Annons
Annons

Rattfylleridömd polis får behålla jobbet – är behandlingsmotiverad

Nyheter
Publicerad: 2023-03-09 10:11
Foto: Daniella Backlund / SvD / TT

Polisinspektören dömdes för grovt rattfylleri och grovt vållande till kroppsskada.
Nu står det klart att han får behålla sitt jobb vid myndigheten eftersom brottsligheten har ett samband med alkoholmissbruk av sjukdomskaraktär.
Det framgår av ett beslut från Polisens personalansvarsnämnd.

Polisen åtalades och dömdes för grovt rattfylleri och grovt vållande till kroppsskada.

Inför tingsrättens prövning av åtalet yttrade sig myndighetens personalansvarsnämnd och uppgav att det mesta talade för att han inte skulle förlora jobbet om han dömdes. Den bedömningen var dock, enligt nämnden, beroende av vad som skulle framgå av domen.

Hävdar att han varit sjuk

Noa, där polisen arbetar, har uppgett att man ser allvarligt på den brottslighet som han döms för – men inte anser att han bör skiljas från sin anställning.

Polisen själv har också argumenterat för att han ska få behålla sitt jobb och bland annat uppgett att hans misskötsamhet grundas i sjukdom samt att han nu genomgår behandling för detta.

Får behålla jobbet

Personalansvarsnämnden, som konstaterar att en person drabbats av en svår skada till följd av polismannens agerande, gör nu bedömningen att polisens brottslighet kan kopplas till hans alkoholmissbruk av sjukdomskaraktär.

Eftersom han är behandlingsmotiverad och har medverkat till sin rehabilitering, som fungerar bra, och dessutom fullgör sitt jobb på ett klanderfritt sätt saknas ”en påfallande risk” för fortsatt brottslighet.

Polisens agerande kan därmed, om än med viss tvekan, inte anses utgöra ett sådant åsidosättande av hans åliggande mot myndigheten att han bör skiljas från anställningen.


Dela sidan:
Skriv ut: