Översikt


Hittar du inte vad du letar efter? Klicka här för att söka.
Annons
Annons

Rattfull polis rammade tvåbarnsmor – får sannolikt behålla jobbet

Nyheter
Publicerad: 2022-08-31 14:10
Foto: Polisens förundersökning

Den kraftigt berusade polismannen var på lördagseftermiddagen på väg för att köpa godis till sina barn när han körde upp på trottoaren och körde på en kvinna och hennes döttrar. 
Mamman släpades med under bilen och ådrog sig allvarliga skador – och polismannen kom att åtalas för bland annat grovt rattfylleri.
Nu står det klart att ”mycket talar för” att han inte kommer att få sparken om han döms.

Det var vid tretiden en eftermiddag i oktober förra året i en av Stockholms kranskommuner som polisen larmades till en trafikolycka. Det visade sig att det handlade om en poliskollega som orsakat olyckan. Han hade kört upp på en trottoar, på vänster sida av vägen, och där rammat en kvinna som var ute och gick tillsammans med sin familj. Enligt anmälan träffades också kvinnans döttrar, 10 och 8 år gamla av bilen men klarade sig med skrapsår. 

Allvarliga skador

Kvinnan fick en kraftig hjärnskakning, blodvite, skrapsår, svullnader och blånader i ansiktet, höft, ben och händer efter att polismannen kört på henne på trottoaren och hon fastnat under bilen och släpats med en tills polismannen stannade fordonet. Hon fördes medvetslös till sjukhus med ambulanshelikopter.

Vid provtagning visade det sig att polismannen, som arbetar som polis på Nationella operativa avdelningen, NOA, hade 2,55 promille i blodet – gränsen för grovt rattfylleri går vid 1,0 promille. Enligt Systembolaget har en person med 2,0 promille ”svårt att gå upprätt och har ett dubbelseende.”

Erkänner

Polismannen har i förhör erkänt såväl grovt rattfylleri som grovt vållande till kroppsskada. Han hävdar att han väjde för en pojke på cykel och därför kom att köra in i sällskapet på trottoaren. Han berättar att han under dagen druckit påtagliga mängder alkohol när han kom på att han glömt köpa godis till barnen, varför han satte sig i bilen. 

Polismannen uppger att han sedan länge har ett problematiskt förhållande till alkohol som han nu sökt vård för. 

Mycket talar för att han får behålla jobbet

Nu har Polisens personalansvarsnämnd yttrat sig över åtalet mot polismannen. I yttranden skriver ansvarsnämnden att ”mycket talar för att (polismannen) inte kommer att skiljas från sin anställning vid händelse av en fällande dom”.

Enligt nämnden är dock det slutgiltiga ställningstagandet dock beroende av vad som redovisas i domen samt vad som framkommer i övrigt.

Huvudförhandling i målet är planerat till slutet av oktober.


Dela sidan:
Skriv ut: