Översikt


Hittar du inte vad du letar efter? Klicka här för att söka.
Annons
Annons

Ratos miljardinvesterar i konsultbolaget Knightec

Nyheter
Publicerad: 2022-06-16 08:24
Jonas Wiström, vd för Ratos. Foto: Pressbild

Ratos förvärvar 70 procent av konsultbolaget Knightec. Köpeskillingen på skuldfri basis (Enterprise Value) för 100 procent av bolaget uppgår till 1 625 miljoner kronor.

Ratos har tecknat avtal om att förvärva 70 procent av konsultbolaget Knightec och ingår därmed ett partnerskap med medgrundaren och vd:n Dimitris Gioulekas. Det framgår av ett pressmeddelande.

Under de senaste tolv månaderna omsatte Knightec 941 miljoner kronor med en justerad EBITA om 140 miljoner kronor. Köpeskillingen på skuldfri basis (Enterprise Value) för 100 procent av bolaget uppgår till 1 625 miljoner kronor, motsvarande en multipel om 11,6 (EV/EBITA).

Mer än 800 anställda i Sverige

– Jag är imponerad över Knightecs utveckling de senaste åren och vi på Ratos är stolta över att ha fått förtroendet att ingå partnerskap med vd:n och medgrundaren Dimitris Gioulekas och därmed bidra till den fortsatta utvecklingen av bolaget. Knightec har en stark position på marknaden idag och blir en utmärkt start på en satsning inom sektorn, som kommer att bli ett viktigt område för Ratos framåt. Genom förvärvet får vi en exponering mot den växande konsultbranschen, inom vilken vi har gedigen erfarenhet, säger Jonas Wiström, vd och koncernchef, Ratos.

Knightec arbetar med avancerade projekt i gränslandet mellan teknik, design och digitalisering och har mer än 800 anställda över hela Sverige. Kunderna består av stora bolag som är ledande inom sektorer såsom fordon, läkemedel, medicinsk teknik, finans, telekom, media och säkerhet.

Finansieringen

Förvärvet finansieras av Ratos egna medel och bankfinansiering. För Ratoskoncernen motsvarar förvärvet proforma drygt 4 procent ökad omsättning och 7 procent ökad justerad EBITA för perioden LTM Maj 2022. Skuldsättningen per april 2022 för Ratoskoncernen uppgick till 0,8x och ökar proforma till 1,4x EBITDA.

Vd och nyckelanställda i Knightec återinvesterar i samband med transaktionen och deras innehav kommer uppgå till cirka 30 procent av aktierna i bolaget. Efter viss tid, och som tidigast i sin helhet efter fem år, har de liksom Ratos en sedvanlig rätt att begära att Ratos förvärvar aktierna till marknadsvärde.

Förvärvet av Knightec är villkorat av sedvanlig konkurrensprövning.


Dela sidan:
Skriv ut: