Översikt


Hittar du inte vad du letar efter? Klicka här för att söka.
Annons
Annons

Rapporterna om misstänkt penningtvätt ökade under 2020

Nyheter
Publicerad: 2021-04-06 09:00
Foto: Fredrik Sandberg / TT

Antalet misstänkta fall av penningtvätt och finansiering av terrorism fortsatte att öka i fjol. Det visar finanspolisens årsrapport, rapporterar Sveriges Radio Ekot.

Finanspolisen presenterar årsrapport för 2020 där det bland annat framkommer att rapporterna om misstänkt penningtvätt och finansiering av terrorism ökade under 2020. Det rapporterar SR Ekot.

Under 2020 inkom det totalt 24 505 rapporter till finanspolisen, vilket kan jämföras med 21 695 rapporter året innan. Allra flest rapporter kommer från Bank och finansieringsrörelser inklusive kreditmarknadsbolag. Betaltjänstverksamheter skickade in 4 032 rapporter till Finanspolisen.

Dubblering av anmälningar av brott

Under 2020 upprättade finanspolisen 609 anmälningar om brott, vilket var mer än dubbelt så många som året innan.

Av rapporten, som Dagens Juridik har tagit del av, framgår det dock att en effekt av pandemin är att möjligheten att använda och fysiskt flytta kontanter har begränsats. Restriktionerna har inneburit att vissa aktörer tvingats ändra sina tillvägagångssätt och i större uträckning fått skicka kontanter med godstransporter för att få pengar över gränserna. Ett annat tecken på att fysiska restriktioner påverkat penningtvätten är att antalet misstankerapporter om online spel har ökat relativt andra spelformer. Vidare har användandet av kryptovalutor ökat bland kriminella aktörer.

En kvarts miljard kronor frös

Bakom penningtvätten ligger ofta andra typer av brottslighet som narkotikahandel, bedrägerier eller människohandel.

Under 2020 beslutade polisen att frysa tillgångar på nära en kvarts miljard kronor efter misstänkt penningtvätt, vilket är den högsta summan hittills, rapporterar SR Ekot.

– Vi får in mer träffsäker information, inte minst från bankerna, som gör att vi har lättare att snabbt gå in och fatta beslut om att frysa medel på konton när vi misstänker att det är kriminella pengar, säger polisens underrättelsechef Linda H Staaf till Ekot.


Dela sidan:
Skriv ut: