Översikt


Hittar du inte vad du letar efter? Klicka här för att söka.
Annons
Annons

Rådman ringde åklagaren när svågern häktades misstänkt för brott

Nyheter
Publicerad: 2020-01-13 14:15
Foto: Björn Larsson Rosvall / TT /

En rådman vid Göteborgs tingsrätt ringde upp en åklagare i Jönköping och ville prata om ett ärende där hens svåger var misstänkt.
Olämpligt tyckte åklagaren som gjorde en tjänsteanteckning om händelsen.
Rådmannens chef anser dock inte att några vidare åtgärder behöver vidtas med anledning av samtalet, det avslöjar SVT.

Det var under hösten förra året som Jönköpingsåklagaren blev uppringd av en rådman från Göteborgs tingsrätt.

Rådmannen inledde samtalet med att presentera sig med namn och titel innan hen förde in samtalet på ett av åklagarens ärende, där två personer hade häktats någon dag tidigare.

Ville belysa skillnad mellan sannolika skäl och styrkt

Av åklagarens tjänsteanteckning, som han upprättade efter samtalet, framgår att en av de häktade personerna var rådmannens svåger och att hen ville framföra att den misstänkte var skötsam och hade fast jobb. Dessutom var han ostraffad och den uppkomna situationen hade chockat hela familjen.

Hen uppgav sig även vara bekant med den andra häktade i ärendet och framhöll att även han var en skötsam person. Under samtalet sa hen sig förstå att åklagaren inte kunde diskutera utredningen och att ”sannolika skäl inte är detsamma som styrkt”.

En kort stund senare ringdes åklagaren upp av en annan person som sade sig ha ”avgörande bevisning” i ärendet. Enligt åklagaren var det första gången i hela hans åklagarkarriär som han blivit uppringd av ett vittne med liknande bevisning.

Svågern friades i tingsrätten

Tre personer, däribland rådmannens svåger, åtalades senare för olaga tvång, medhjälp till grov misshandel och grov misshandel vid Jönköpings tingsrätt.

Rådmannens svåger frikändes helt i tingsrätten medan de andra två åtalade dömdes för olaga tvång till fängelse i sex månader respektive villkorlig dom och samhällstjänst.

”Ringde helt och hållet som privatperson”

SVT har ringt upp rådmannen och konfronterat hen med åklagarens uppgifter om samtalet. Enligt rådmannen ringde hen åklagaren i egenskap av privatperson.

– Jag ringde helt och hållet som privatperson i det här ärendet.

Rådmannen menar att det är olyckligt att åklagaren uppfattat det som om samtalet hade med hens profession som rådman att göra.

– Det är ju naturligtvis olyckligt att åklagaren uppfattat det så. För det var absolut inte mitt syfte att påverka någon utredning i det här ärendet, säger hen till SVT.

Enligt lagmannen vid Göteborgs tingsrätt finns ingen anledning att vidta några åtgärder med anledning av vad som framkommit om samtalet.


Dela sidan:
Skriv ut: